Belföld

Budai hamis tanúzással vádolja Gyurcsányt, Bajnait

A miniszterelnök megbízottja szerint a két volt kormányfő nem mondott igazat ügyészségi meghallgatásán.

Dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt kormányfők hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt – mondta az ügyet vizsgáló kormányfői megbízott. Sajtótájékoztatóján Budai Gyula kiemelte: birtokába került több olyan angol nyelvű levél, amit Bajnai Gordon, az izraeli befektető és Veres János volt pénzügyminiszter írt.

Hozzátette: a 2008. május 26-i kormányülésről szóló dokumentum angol nyelvű változata is megtalálható a levelezésben, amely alapján állítható, hogy mindkét volt kormányfő “valótlan tartalmú, hamis tanúvallomást” tett ügyészségi meghallgatásán. Mindkét volt kormányfőnek konkrét tudomása volt több olyan tényről, amely Sukoró ügyében döntő lehet – közölte.

Budai Gyula a sajtótájékoztatón bemutatta a leveleket, majd elmondta: a birtokában lévő dokumentumok “konkrétan ellentétesek” az ügyészségen tett vallomásokkal, Bajnai mindenről tudott, ami a kaszinóberuházással kapcsolatos, folyamatosan kapcsolatban állt az izraeli befektetővel és hetente jelentett Gyurcsány Ferencnek a kaszinóberuházásról.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta, a volt kormányfők “hazudtak abban, hogy a 2008. május 26-i kormányülés előtt nem voltak információik”. Hozzátette: hazudtak abban is, hogy az állami támogatás odaítéléséről csak 2009.április 9-i kormányülésen döntöttek és hazugság az is, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudott a 2008. május 26-i egyeztetésről.

A miniszterelnöki megbízott bemutatott egy CD-t is, amely elmondása szerint a vagyongazdálkodási tanács 2008. július 30-i ülésről készült. A hangfelvételt, amely arról szól, hogy a beruházás Gyurcsány Ferenc utasítására történt, jövő héten adja át az ügyészségnek. Ezek után az ügyészség feladata, hogy az ellentmondásokat feloldja – mondta.

Budai Gyula arra a kérdésre, hogy a hamis tanúzás miatt tesz-e feljelentést, elmondta: az ügyészségnek ugyanúgy rendelkezésre állnak a fenti kormányzati iratok. Szerinte az ügyészségi nyomozásnak kell tisztáznia azt, hogy “Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon milyen ellenérték fejében vett részt” ebben a korrupciógyanús kaszinóberuházásban.

Gyurcsány Ferenc megrendelte, hogy a csereszerződést ebben a formában kell végrehajtani. Az egyeztetéseket az a Tátrai Miklós és Markó Andrea – Veres János szakállamtitkára, a vagyontanács tagja folytatta -, akik aztán igennel szavaztak a csereszerződésre. Az ő büntetőjogi felelősségüket is az ügyészségnek kell vizsgálnia – mondta Budai Gyula.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik