Belföld

Sukoró-ügy: aki ellenkezett, repült

Rétfalvi György vitatkozott. Januárban elküldték az ITDH vezérigazgatóját. Utódja még ügyészségi kérésre sem volt hajlandó átadni a sukorói dokumentumokat.

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Zrt.-vel is összerúgta a port Sukoró-ügyben a Gyurcsány-kabinet. A Magyar Nemzetnek az állami cég menesztett vezérigazgatója azt mondta, ők nem támogatták a kaszinókomplexum közpénzből történő felépítését.

Rétfalvi György szerint komoly szakmai viták alakultak ki a társaság, illetve a gazdasági tárca vezetői – ezen belül Varga István miniszter és Mester Zoltán szakállamtitkár – között. Egyebek között ezért kezdték ki, és ez vezetett oda, hogy végül idén januárban elbocsátották.

A kabinet egyedi kormánydöntéssel támogatott befektetésként kezelte a sukorói kaszinóépítési tervet, több mint két és fél milliárd forintot ítélt oda az izraeli–amerikai beruházóknak, noha az ITDH időben jelezte a szaktárcának: nem ért egyet a projekttel.

Rétfalvi azért sem tartotta támogathatónak a sukorói beruházást, mert a befektetők egy 200 milliárd forintos fejlesztési tervvel álltak elő. Ehhez képest szerinte elenyészőnek tűnt a 2,5 milliárd forintnyi közpénz, az érdemben nem befolyásolhatta a külföldiek végső döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik