Belföld

A politika segíti ki az új rádiókat

A Neo FM és a Class FM jogszerű működését biztosító pontot rejtettek el a médiatörvényben.

A Fővárosi Ítélőtábla nemrégiben mondta ki, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) törvénytelenül járt el, amikor nem zárta ki az FM1, és az Advenio nevű pályázókat alaki hibák miatt a Sláger, illetve a Danubius Rádió tavaly ősszel lejáró frekvenciájára kiírt pályázatból. Emlékezetes, tavaly októberben a testület az MSZP, a Fidesz és a KDNP által delegált tagok szavazatával úgy döntött, a Danubius frekvenciáját a Class FM néven rádiót indító Advenio kapja, míg a Slágerét a Neo FM néven működő FM1 konzorcium.

Az Ítélőtábla döntése értelmében viszont felmerülhetett, hogy a jogsértés miatt a médiahatóságnak fel kell mondania az új adókkal megkötött műsorszolgáltatási szerződést. Az ORTT úgy reagált, ez nem szerepel az ítéletben.

Most a politika sietett az új rádiók segítségére. A múlt csütörtökön – visszamenőleges hatállyal – megszavazott új törvény azt mondja ki, hogy “azonnali hatállyal kell felmondani a szerződést, ha a szerződést nem lehetett volna megkötni, és a – kizárólag a műsorszolgáltató által előidézett – jogsértő állapot még fennáll”. Az elfogadott módosítás szerint tehát csak a műsorszolgáltató által elkövetett jogsértés esetén kellene felbontani a műsorszolgáltatási szerződést, viszont ebben az esetben az ORTT döntése ütközött a jogba. A módosítás előtt még így szólt a törvény: “azonnali hatállyal kell felmondani a szerződést, ha a szerződést nem lehetett volna megkötni, és a jogsértő állapot még fennáll”. Itt tehát még nem szerepelt a csak a műsorszolgáltatókra vonatkozó kitétel.

Bár a médiahatóság sokáig azt hangoztatta, jogszerűen járt el, a törvénymódosítás egyfajta „beismerő vallomásnak” is tekinthető. Így amennyiben a Sláger Rádió tulajdonosai kártérítési pert indítanak a magyar állam ellen egy nemzetközi fórumon – ahogy erre korábban már többször utaltak -, akkor jó eséllyel nyernek is – írja a HVG.hu.

AJÁNLOTT LINK:

“Lex Borkai” után itt a „lex Sláger” (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik