Belföld

A Neo FM is nyertesnek tartja magát

A rádiót működtető FM1 Zrt. megnyugtatónak tartja a Fővárosi Ítélőtábla szerdai döntését.
Kapcsolódó cikkek

A Neo FM működtetője szerint jogerőssé vált: a bíróság elutasította az FM1 és az ORTT közötti műsorszolgáltatási szerződés érvénytelenségének megállapításait. Korábban a Sláger Rádió azt közölte, hogy nyertesnek tartják magukat, hiszen a határozat szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) már be sem fogadhatta volna a Neo FM pályázatát, ezért nyertesnek sem nyilváníthatta és műsorszolgáltatási szerződést sem köthetett volna vele.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán döntött arról, hogy helybenhagyja a Fővárosi Bíróság januári, elsőfokú döntését. A NeoFM rádiót működtető FM1 Zrt. közleménye szerint a bíróság így immár jogerősen elutasította a Sláger Rádió keresetének java részét, egyebek mellett a pályázat alapján kötött műsorszolgáltatási szerződés érvénytelenségének, valamint az eredeti állapot helyreállításának kimondását is. Meglátásuk szerint a Sláger Rádió vesztését mutatja az a tény is, hogy az első fokon megítélt körülbelül nyolcmillió forint perköltség után további 3 millió forint másodfokú perköltséget kell kifizetnie az alperesek – ORTT és az FM1 Zrt. -, illetve a perben beavatkozóként részt vevő Advenio Zrt. részére.

A közlemény szerint a jogerőssé vált elsőfokú ítélet a keresetnek annyiban adott helyt, hogy megállapította: az ORTT-nek az országos rádiós műsorszolgáltatási jogosultságokra kiírt pályázati felhívása jogellenesen engedte meg olyan pályázók indulását, amelyeknek – mint az FM1 Konzorciumnak is – befolyásoló részesedése volt más műsorszolgáltatóban. A jogerős ítélet ugyanakkor azt is kimondja, hogy a polgári bíróság nem kötelezheti az ORTT-t az FM1 Zrt. műsorszolgáltatási szerződésének felmondására. Erre egyébként az ORTT-nek a perben képviselt és az FM1 Zrt. által is mindenben osztott álláspontja szerint nincs is jogi lehetőség.

Az FM1 Zrt. szerint a pályázati szabályokra vonatkozó jogértelmezés tekintetében továbbra sem osztják a bíróság álláspontját, mert az alapján kizárólag a Sláger és a Danubius tulajdonosa pályázhatott volna saját frekvenciájára. Mindemellett az FM1 Zrt. tulajdonosai által létrehozott konzorcium és az FM1 Zrt. a pályázati eljárás, illetve a műsorszolgáltatási szerződés megkötése során mindig a jogszabályi előírásoknak, valamint a pályázati kritériumoknak megfelelően járt el. Ezért annak ellenére, hogy a jogerőssé vált ítélet a NeoFM működését nem érinti, felülvizsgálati kérelmet fognak benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik