Belföld

Az MSZP szerint Orbán tusványosi beszéde homályos volt

Az MSZP szerint Orbán Viktor tusványosi beszédét a semmitmondás és az ellentmondásosság jellemezte.

Kovács László, az MSZP alelnöke úgy vélte, hogy a miniszterelnök beszéde – a román államfő jelenléte miatt is – a közös érdekekre helyezte a hangsúlyt, bár ezeket Basescuval ellentétben nem részletezte.

Hozzátette: Orbán Viktor most Oroszországnak sem azt üzente, amit korábban mondott – hogy a demokratikus értékrenddel ellentétes gondolkodásmóddal és a parancsuralmi rendszerrel nincs alapja az együttműködésnek -, hanem a kereszténységet fedezte fel összekötő kapocsként.

A szocialista politikus úgy látja: a kormányfő megismételte csütörtöki parlamenti beszédének homályos fejtegetését az ideológiák jelentéktelenné válásáról, ami aligha felel meg az Európai Néppárt felfogásának. Korábbi tusványosi felszólalásaitól eltérően Orbán Viktor most nem küldött harcias üzenetet a magyarországi baloldalnak, nem érzett puskaporszagot. Beszédét az áprilisi választási győzelem és a kétharmados parlamenti többség miatti elégedettség uralta.

Kovács László szerint Orbán a forradalomnak minősített választás és a két hónapnyi kormányzás következményeiről ugyanolyan hamis mérleget vont, mint egy pénteki televíziós interjúban. Arról beszélt, annak kell jól járnia, aki betartja a törvényeket, arról azonban nem tett említést, hogy sebtében, a parlamenti demokráciában szokásos előkészítést és egyeztetést mellőzve benyújtott, majd áterőltetett, az alkotmányosságot és demokráciát sokszor súlyosan sértő törvényekről van szó.

Az ellenzéki politikus nézete szerint Orbán Viktor nem tudta feloldani azt az ellentmondást, hogy miként lett a tavasszal még romokban lévő országból, a június elején még államcsőd közeli gazdaságból néhány hét alatt stabil ország, hogyan lehetett ezt elérni a csütörtök este elfogadott, de még hatályba sem lépett 29 pontos akciótervvel.

Emlékeztetett arra: a szocialista párt az elmúlt húsz évben – kormányon és ellenzékben is – a magyar-román viszony javítása, az együttműködés erősítése mellett foglalt állást, ezért is kötött a Horn-kormány 1996-ban alapszerződést Romániával. Felidézte: a szerződést az akkor ellenzéki Fidesz dühödten támadta, s az első Orbán-kormány is tett olyan lépéseket, amelyek inkább élezték, nem pedig javították a két ország viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik