Belföld

H1N1 – a kommunikáció rossz volt, az oltóanyag jó

Az ÁNTSZ új vezetője szerint orvosokhoz sem jutottak el fontos információk.

Nem volt megfelelő a H1N1-gyel kapcsolatos kommunikáció – ismerte el az ÁNTSZ új vezetője. Szerinte a polgárokhoz és az orvosokhoz sem jutottak el fontos információk. Paller Judit az InfoRádióban a készültséget indokoltnak nevezte, mert nem lehetett előre tudni, mennyire lesz súlyos a járvány.

Mint mondta: nagy tanulságokkal szolgált a vírus egyéves története, amely után le kell vonni a következtetéseket, de felelőtlenség azt feltételezni, hogy a járvány kihirdetése lobbiérdeket szolgált. Inkább reagáljuk túl az ilyen helyzetet, mint oltóanyag nélkül maradjunk – tette hozzá a tiszti főorvos. Úgy vélte: a WHO-t a legkönnyebb azzal vádolni, hogy gyógyszeripari érdekek miatt felnagyította a H1N1 lehetséges veszélyeit, de a világszervezet etalon, szakmailag követendő instrukciókat ad.

Paller Judit szerint a kezdeti mexikói és amerikai megbetegedésekből levont következtetések azt mutatták, hogy világjárvány van kialakulóban, amelyre fel kell készülni. Magyarország fel is készült: hatékony és nem ártalmas oltóanyagunk volt, amely hatásosságát tekintve az elsők között van a világon – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik