Belföld

“Erős tagja lesz az EU-nak Horvátország”

A horvát miniszterelnök budapesti látogatásán legfontosabb célnak az energetikai együttműködést tartotta.

Horvátország célja, hogy erős tagja legyen az uniónak, különös tekintettel az energetikai szektorra – mondta Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott vendéglátójával, Orbán Viktorral csütörtökön a Parlamentben.

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Jadranka Kosor a találkozó legfontosabb témájának a két ország energetikai hálózatainak összekapcsolását nevezte, amelyről az illetékes magyar és horvát miniszterek közös dokumentumot is aláírtak a tájékoztató előtt.

A horvát miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy országa a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség alatt az EU tagjává válhat, és megköszönte Magyarországnak a csatlakozási tárgyalások során nyújtott támogatását.

Horvátország nélkül nincs erős Közép-Európa, s nélküle nem létezik az Európai Unió – jelentette ki a magyar miniszterelnök. Hozzátette: történelmi igazságtalanság, hogy Horvátország még mindig az unió falain kívül van, az országot minél előbb fel kell venni az unióba.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Horvátországnak megvan a maga helye közép-európai együttműködés rendszerében. Közép-Európa addig nem lesz “a saját lábán megállni képes közösség”, nem foglalja el igazán a helyét, amíg az észak-déli kapcsolatrendszert ki nem építik, s ebben Horvátországnak kulcsszerepe van – mutatott rá.

Kiemelte: az energiafüggetlenség megteremtéséhez szükség van olyan országokra, mint Horvátország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik