Belföld

Áder a jogerős ítéletig fenntartaná az előzetest

A fideszes EP-képviselő egy másik javaslata szerint szigorúbban büntetné a tisztességtelenül eljáró nagy áruházláncokat.

Áder János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján egy új közbeszerzési törvény megalkotását is szükségesnek nevezte. A Fidesz-frakció befogadta a javaslatokat.

A poltikus kifejtette, első javaslata szerint az előzetes letartóztatás mindaddig fennmaradna, amíg a büntetőeljárás jogerősen nem fejeződik be. A másodikkal kapcsolatban azt mondta: a jelenleginél szigorúbban büntetné, ha a nagy, kereskedelmi üzletláncok különböző jogcímeken kisebb-nagyobb összegeket levonnak a kölcsönösen kialkudott beszállítói árból. Kezdeményezése alapján ilyen esetekben akár kétmilliárd forint büntetést is ki lehetne szabni a nagy üzletláncokra.

A politikus végül javaslatot tett egy új közbeszerzési törvény megalkotására a hazai kis- és középvállalkozások segítése és a bürokrácia csökkentése érdekében. A tájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János közölte: a képviselőcsoport befogadta ezen javaslatokat, azokról szakmai egyeztetés kezdődik a nyáron. A kormány jogalkotási programjával összhangban vannak, legkésőbb január 1-jén hatályba is léphetnek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik