Gazdaság

A közbeszerzések a korrupció melegágyai

Az eljárásokban résztvevők legtöbbször a betarthatatlan jogszabályokat hibáztatják a visszás helyzetekért.

A korrupció a magyar gazdaságban és azon belül a közbeszerzések körében is igen jellemző – mondta a Magyar Hírlapnak egy nemrég elkészült tanulmány alapján a Közbeszerzések Tanácsának elnöke, Bakonyi József.

A Tanács által elkészített elemzésből kiderül, hogy az eljárásokban résztvevők sok esetben a betarthatatlan jogszabályokat hibáztatják a visszás helyzetek kialakulásáért. A párt- és kampányfinanszírozás homályos jogszabályai is fontos gyökerei a korrupciónak, s gátolják a politikai korrupció elleni védekezést is.

A tanulmány több megoldást is javasol, például egy egységes, nyilvános, kereshető közbeszerzési adatbázis létrehozását, illetve szorgalmazza a „minősített” közbeszerzési ajánlattevők közbeszerzési tennivalóinak – például ajánlattételi dokumentációjának – további egyszerűsítését. A Tanács tervezi, hogy még több útmutatót készít az ajánlatkérők számára, és ehhez mintadokumentumokat is kidolgoz.

A Tanács májusban felhívással fordult a közbeszerzésben érintett társadalmi és szakmai szervezetekhez, hogy felkérje őket a törvény átdolgozására irányuló műhelymunkában való részvételre. Május végéig hatvanöt jelentős szervezet regisztráltatta magát – mondta Bakonyi József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik