Belföld

Stumpf nem üzletel, ha megválasztják

„Teljes mértékben megfelelek a törvény szellemének és betűjének” – mondta Stumpf István, a Fidesz egyik alkotmánybíró-jelöltje bizottsági meghallgatásán. A volt miniszter „a magyar valósághoz közel álló” alkotmánybíróság tagja szeretne lenni. Stumpf az ellenzék képviselőit nem győzte meg: jelölésére egységesen nemmel szavaztak.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága kedden hallgatta meg az alkotmánybíró-jelölteket. A két megüresedett helyre nyolcan pályáznak. Mivel alkotmánybírát az Országgyűlés választ, biztosra vehető, hogy csütörtökön, a szavazás napján a Fidesz jelöltje, Stumpf István, és a Fidesz-KDNP közös jelöltje, Bihari Mihály lesz a befutó. Ennek megfelelően a legnagyobb ellenzéki össztüzet ők ketten kapták.

Stumpfot már a múlt héten támadta az LMP frakcióvezetője, Schiffer András, mondván, a jelölt nem felel meg az alkotmánybírákról szóló törvény követelményeinek. A jogszabály ugyanis legalább húszéves szakmai gyakorlatot, vagy pedig kiemelkedő elméleti tudást és meghatározott tudományos fokozatokat ír elő a poszt feltételeként.

Schiffer a meghallgatáson is kifejtette, hogy Stumpf politológusként ugyan figyelemre méltó múlttal rendelkezik, ám jogászként nincs megfelelő tapasztalata.

„Teljes mértékben megfelelek a törvény szellemének és betűjének” – válaszolta a jelölt. Indokként egyebek mellett azt hozta fel, hogy 1982 óta oktat az ELTE jogi karán, tanított állam és jogelméletet, jogszociológiát, alkotmányos ismereteket, majd az állam szerepével és a közigazgatással foglalkozott, publikált. Emellett a törvény által megkívánt legalább húszéves állam és jogtudományi gyakorlathoz képest ő huszonöt éves szakmai gyakorlati tapasztalattal bír. Megítélése szerint „van egy kiszélesedése az állam- és jogtudományi munkának”.

Stumpf elmondta, „a magyar valósághoz közel álló” alkotmánybíróság tagja akar lenni.

A készülő új alkotmány kapcsán jelezte, 1994 és 1998 között a munka jelentős részét már elvégezte az akkori Országgyűlés, vagyis „nem nulláról kell indulni”.

A Szent Korona tannak az új alkotmányban való megjelenítéséről egy jobbikos kérdésre válaszolva közölte: reméli, lesznek olyan bölcsek a képviselők, hogy a készülő alaptörvény preambulumában méltón megemlékeznek az írott alkotmány előtti időkről.

Stumpf István szót ejtett arról is, hogy ha megválasztják, lemond a miniszterelnök által felállított alkotmány-előkészítő bizottságban végzett tisztségéről, valamint megválik az RTL Klub 30 százalékát is birtokló médiaportfoliójában való tulajdonrészétől.

A bizottság 18 kormánypárti igennel, és 8 ellenzéki nemmel összességében támogatta Stumpf István alkotmánybírói jelölését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik