Belföld

Népességszámlálóval demonstrálják, hogyan fogyunk

Népességszámláló kijelzőt állított fel Budapesten, az V. kerületi Podmaniczky Frigyes térrel szemben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az ország lélekszámának csökkenésére.

Székely Hajnalka, a NOE elnöke a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kijelző jól mutatja, hogy fogy a magyar nemzet. A jelenleg mintegy 10 millió 3 ezret mutató számláló óránként átlagosan kettőt fordul.

Mint hozzátette, köztudott, hogy az ország lélekszáma az idén lépi át a 10 milliós lélektani határt, ez pedig óriási probléma mind nemzetgazdasági, mind szociális területen, hiszen ha elöregszik Magyarország és fogy a népesség, akkor a nemzet jövője is veszélybe kerül.

Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese közölte: az adatok azt mutatják, hogy újabb csökkenés következett be. A népességcsökkenéssel, amely 1981 óta tart, Magyarország Európában az első helyen áll a negatív ranglistán. Folyamatosan csökken a születések száma és nő a halálozásoké. Tavaly 16 ezerrel csökkent a népességszám úgy, hogy abba beleszámolták a vándorlást is.

A születésszám csökkenésének oka egyrészt az, hogy az elmúlt 20-25 évben megváltozott a gyerekvállalási magatartás. Magyarországra az volt jellemző hosszú évtizedekig, hogy az emberek nagyon fiatalon házasodtak és azt követően egy éven belül gyermekük született, tehát a nők átlagosan 22 éves korban gyereket vállaltak. Ezzel szemben most egyre inkább kitolódik a házasságkötés és a gyerekvállalás időpontja, és nagyon kevesen kötnek házasságot.

Mint az igazgatóhelyettes elmondta: azoknak egy része, akik nem vagy csak később kötnek házasságot, élettársi kapcsolatban él, melyben lényegesen kevesebb gyereket vállalnak, mint a házasságban élők. A másik ok az, hogy nagyon sokan egyáltalán nem találnak maguknak párt.

Másrészt kitolódott a gyermekvállalás időpontja, tehát a nők 5-6 évvel később szülnek, mint 10-15 éve. Ez azt jelenti, hogy egyre többen lesznek azok, akik végül nem is tudnak gyereket világra hozni biológiai okok miatt. Ma a 32-33 éves nők 30 százalékának nincs gyereke, ez korábban ismeretlen volt.

Pongrácz Tiborné hozzátette, hogy nem azért nincs gyerek, mert a párok nem terveznek gyereket – minden pár 96 százaléka szeretne gyermeket vállalni -, hanem azért, mert végül ezek a tervek nem valósulnak meg.

Szerinte nagyon fontos lenne, hogy az első gyerek születését a jelenleginél jobban ösztönözzék. Mint mondta, fel kellene hívni a nők figyelmét arra: ne higgyék azt, hogy 35 éves kor fölött ugyanolyan könnyű szülni, mint huszonéves korban. Másrészt a családpolitika lenne az, amivel ez a népességcsökkenés megállítható lenne.

Rámutatott arra, hogy a népességcsökkenés másik tényezője a halálozás. Magyarországon ez az arány elég rossz, bár az utolsó öt hónapban némileg javult.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint a krízis kezelésére a NOE létrehozta a Magyar Anya- és Családvédelmi Programot, melynek fő eleme a családbarát munkahelyek létrehozása és az oltási rend modernizálása.

A szervezet szerint nagyon lényeges a munkáltatók hozzáállása, fontos lenne az, hogy ha egy nő visszamegy dolgozni, össze tudja egyeztetni a családot a munkahelyével, tehát ne kelljen választania.

Elindítottak egy honlapot is, a www.fogyamagyar.hu címen, erre várják azoknak a munkáltatóknak a jelentkezését, akik a programokban részt szeretnének venni vagy olyan ötleteik vannak, amelyekkel a családbarát munkahelyek kialakítását elő tudják segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik