Belföld

Orbán: „Meg kell szabadítsuk városainkat, falvainkat a félelemtől”

Orbán Viktor – mint egy derék osztályfőnök -, alaposan belehúzott a tanév végi családlátogatásba. A minap a Schiffer-famíliánál járt, tegnap Vonáéknál vizitált, ma pedig a Belügyben tette tiszteletét. Riport.

Már a bejáratnál nyomdafriss Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatba ütközik a látogató, látszik rögtön, készült a BM a nagy találkozásra. A szocreál díszterem dugig rendőrökkel, tűzoltókkal, bévésekkel, katasztrófavédelmisekkel. Most alighanem országszerte itt a legmagasabb az egységnyi területre jutó aranyváll-lapok és csíkos pantallók aránya. Még a rendőrségi szóvivőként rendre civil ruhában föltűnő Garamvölgyi László is tábornoki uniformist öltött a jeles alkalomra.

Az esemény (O. V. érkezése) előtt a BM személyzeti vezetője teszi tűvé a helyszínt bizonyos Ladinszki Levente tűzoltó zászlósért, de se híre, se hamva a lánglovagnak. Aztán a háeres kiadja az ukázt: „Orbán Viktor úr is helyet foglal majd az elnökségben. Amikor bevonulnak, felállással tiszteljük meg őket.”
Orbán késik – mondjuk várakoztatott már meg ő külhoni főpolitikust is hosszasan -, izzad az állomány a harmincfokos egyenemberszagban.

Két tiszteletlen kolléga unalmában uniformisos szépségversenyt hirdet, rögtön magukra is vállalják a zsűri szerepét, szemlét tartanak, majd némi vita után a jobb híján „baloldal, hátulról harmadik sor, kintről negyedik szék” fedőnévvel illetett rendőrhölgyet triumfáltatják.

Szűk negyedóra telik el feszült várakozásban, amikor végre jő a vezetés államtitkárostul, miniszterestül, kormányfőstül. Fel, vigyázz.

(MTI)

(MTI)

Orbán köszöni a meghívást a házigazda Pintér Sándornak. Indokolja, a kormányalakítás során miért most is régi belügyminisztere mellett tette le a garast: „Önök is tudják, mit jelent a bajtársiasság. Akivel már szolgáltak együtt, abban bíznak meg a legjobban. Ez a politikában is így van… Ki is fogok mellette tartani végig, amíg az önök teljesítménye egyébként indokolja ezt.” Hozzáteszi: hiába találni sok tehetséges fiatal politikust, nincs most idő „soha ki nem próbált emberekkel” kísérletezni a fontos posztokon. Értse, akinek értenie kell.
Oldásként humorra is jut idő. Személyi kérdésekben szabad kezet kapott a belügyminiszter. „Ezzel nem a felelősséget akarom áthárítani. De a teljes felelősség az övé.”

Akit anya szült

Határozott. Nem „egyszerű feladatszabó állománygyűlésnek” tekinti a találkozót. Azt szeretné, ha az egyenruhások értenék a kormány akaratát, értékeit, és egyetértenének az új vezetés céljaival. Hogy aztán eldönthessék, akarnak-e együtt dolgozni vele.

Büszkélkedik, hogy hatalom az első heteiben a rendszerváltás óta annyit nem dolgozott, annyi ülésnapot nem tartott, annyi törvényt nem hozott, mint most ők. És azt is megtudjuk, hogy nem lesz mindig így, mert „akit anya szült, képtelen ezt a tempót tartani”.

Kondicionál a megjelentekben néhány, már a kampányból ismert tézist, mint például „Magyarországon nem egyszerűen kormányváltás történt, hanem alkotmányos forradalom”. Az viszont részben új infó, hogy „a választók megdöntöttek egy nyolc évig fennálló rendszert”, hiszen még a minap is az elmúlt húsz évet ostorozta.

Az emberek üzenete

Orbán Viktor üzenetet hozott az állománygyűlésnek, az emberekét: „Az emberek radikális, mélyreható változást akarnak.”

Ami következik, nem más, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Annak pedig a legfontosabb eleme, a legfontosabb nemzeti ügy a rend és a közbiztonság megteremtése. „Meg kell szabadítsuk városainkat, falvainkat, tereinket a félelemtől” – állítja a kormányfő. Aki nem a rendőrséget, hanem „az elmúlt hat-nyolc év politikáját” teszi felelőssé a „közbiztonság hiányosságaiért”, és egykor „kormányzati szinten működő bűnszervezeteket” emleget.

Orbán szerint nincs ésszerű magyarázat a rendőrségi létszámleépítésekre, a rendvédelmi szerveket érintő pénzkivonásra és a büntetőjogi szigor enyhítésére. Úgy véli, a közbiztonságból kihátráló állam helyén „az emberek biztonság iránti igényét kiszolgáló félkatonai szervezetek” jelentek meg.
Melyek lába alól a talajt most a rendőrség megerősítésével lehet kihúzni. Van örömhír, melyet előző nap, a Jobbik-frakcióban is sulykolt: „Nem fogadunk el semmiféle félkatonai szervezetet, semmiféle gárdát.”

A büntetőpolitika szigorítását ígéri: „A bűnözők mentegetése helyett az áldozatok oldalára kell állni.” Úgy tudja, a legtöbb bankrablás egy megtorlatlanul maradt ablakbetöréssel kezdődik, ezért „nincs kis vagy nagy bűncselekmény, hanem bűncselekmény van, amit fel kell deríteni, és az elkövetőt meg kell büntetni”.

A bűnügyi statisztikák kevéssé érdeklik a kormányfőt, ugyanis „az emberek nem a statisztikáktól félnek, hanem a bűnözőktől”.

Munkára föl!

Közös munkára hív, és beszámol róla, hogy az Országgyűlés elé terjesztették a három csapás törvényt, szigorítják a szabálysértések elbírálását, kilencszáz új kocsit kapott a rendőrség, és leteszik egy vadonatúj, világszínvonalú terrorelhárító alapjait.

Ígér elismerést. Először erkölcsit, aztán anyagit is. „Ahogy a rendőrség hatékonyságát növelő intézkedések előterjesztés formájában elém kerülnek, a szükséges pénz rendelkezésre fog állni.” Azt mondja, a ciklus végére kiszámítható életpályamodell ad majd biztonságot az egyenruhásoknak. Lesz nekik külön lakástámogatás, lesz támogatás a gyerekneveléshez. Minden lesz.

– Eleget ígért már – suttogja egy tikkadt újságíró. – Nem is értem, ő hogy bírja ez a hőséget. Rajtam csorog a víz.
– Orbánon viszont nem csorog a víz. Ő nem izzad – veti közbe egy Chuck Norris-rajongó kolléga.
– Ja, és mára virradóra ő fojtotta el az olajkitörést Mexikói-öbölben. Egyetlen levegővel.

Mintha hallaná a pikírt párbeszédet a miniszterelnök, búcsúzik, erőt, bátorságot, egészséget kíván, és kéri a megjelenteket, tolmácsolják a családjaiknak is az ő üdvözletét. Még gyorsan kitüntetéseket ad át az árvíz elleni védekezés élharcosainak.

Szerencsére Ladinszki zászlós is megkerül, oklevelet kap, szívből gratulálunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik