Belföld

Orbán új közbiztonsági stratégiát szeretne

Új büntetőpolitikáról és rendőrségi életpályamodellről is beszélt a miniszterelnök pénteken, a Belügyminisztérium állománygyűlésén.

A kormányfő beszédében leszögezte: az új közbiztonsági stratégia miatt van szükség személycserékre. Úgy vélekedett: nem várhat jobb, eredményesebb munkát azoktól a vezetőktől, akiknek az időszakában szétestek a rendre ügyelő szervezetek; az új vezetők sikeresebb, színvonalasabb munkát tudnak majd végezni, mint elődeik.

A miniszterelnök a rendőrségtől azt várja, hogy a magyarországi problémákat oldja meg, ha kell, külföldi minta alapján, de magyar eszközökkel, módszerekkel, a magyar választópolgárok javára.

Orbán Viktor szavai szerint a közbiztonság nemzeti ügyének megteremtéséhez nem elegendő csupán a rendőrség működésének feljavítása. Hozzátette: új büntetőpolitikára van szükség, amelynek lényege, hogy nem a bűnözőket kell mentegetni, hanem az áldozatok oldalára kell állni; a legkisebb törvényszegést is számon kell kérni. Hangsúlyozta: a törvényes rend helyreállítása és védelme egyedül és kizárólag az állami szervek feladata, nincs szükség magánkezdeményezésekre, nem fogadnak el semmilyen félkatonai szervezetet vagy gárdát.

A kormányfő azt ígérte, hogy a négyéves kormányzati ciklus végére a Belügyminisztérium állományába tartozók számára megalkotnak egy “életpályamodellt” szabályozó törvényt.
Kiemelte: olyan törvényre van szükség, amelyben számok, előrejutási lehetőség, egzisztenciális perspektíva és jövő van garanciális jelleggel. Ezt nem lehet egyik napról a másikra meglépni, négy évnek azonban elégnek kell lenni ahhoz, hogy garanciális elemeket tartalmazó életpályamodellt alkossanak a rend őrei számára – vélekedett a kormányfő.

A kormányfő a beszédében azzal indokolta Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezését, hogy ezzel is világossá tette, nincs idő soha ki nem próbált emberekre, módszerekre, továbbá felkészülésre, kísérletezésre, hanem szükség van a stabilitásra.
Kiemelte: tapasztalt, sikeres és a rendőrök által is respektált miniszterre volt szükség. “Ki is fogok mellette tartani végig, amíg az önök teljesítménye egyébként indokolja ezt” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: Pintér Sándor szabad kezet kapott, még azokat a személyi döntéseit is elfogadta, amelyeknél esetleg más megoldás is szóba kerülhetett volna.

A Nemzeti Együttműködés rendszeréről szólva Orbán Viktor azt mondta: a változások közül az egyik legfontosabb a rend és közbiztonság ügye, amelyben radikális, mélyreható változást akarnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik