Belföld

Keresik az új helyszínt a NATO-radarnak

Hende Csaba szerint látni kell, hogy mi történik a légterünkben, mert akár Paks is a terroristák célpontja lehet.
Kapcsolódó cikkek

Sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül fel a 3 dimenziós NATO-radar, az ország szuverenitása és biztonsága érdekében látni kell ugyanakkor, hogy mi történik a légterünkben – mondta pénteken újságírók előtt a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba elmondta: az egyetlen helyszín a Zengő lett volna, ahol 100 százalékig teljesülnek a biztonsági követelmények, csak innét lehet korlátlanul és akadálymentesen látni a légteret. Minden más helyszínen bizonyos sávokat kitakarnak a hegyek, így legalább 2 réskitöltő radarszázadot kell fenntartani a jelenlegi 24-ből, ami évente 10 milliárd forintos többletköltséget jelent.

A miniszter úgy fogalmazott: 2001. szeptember 11. óta világos, hogy a terroristák polgári utasszállító gépeket is elterelnek utasokkal a fedélzetükön, hogy öngyilkos merényletre használják. A gépet kényes biztonsági objektumokra is rávezetik, így például a Paksi Atomerőművet is megtámadhatják hasonló módon – tette hozzá. Hende szerint ha nem lehet időben észlelni, mi történik a légtérben, akkor védtelen az ország.

A tárcavezető szerint még keresik a kompromisszumos megoldást az új helyszínre vonatkozóan, amit a projektet finanszírozó NATO is jóváhagy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik