Belföld

Kaotikus állapotban a nemzetpolitika?

Határon túli programok kerültek veszélybe az államtitkárság szerint.

Döntöttek a Szülőföld Alap kollégiumai a határon túli magyar szervezetek első pályázati fordulójának támogatásairól; az elbírálás során a határon túli költségvetési keretek “elképesztő állapotára” derült fény – tette közzé a nemzetpolitikai államtitkárság az alap honlapján.

Az államtitkárság a tájékoztatóban kiemeli, hogy az előző szocialista kormányzat mulasztásából nem történt meg a Szülőföld Alap kollégiumainak összehívása, így a határon túli magyar közösségek nyári programjai veszélybe kerültek. Az alap szakmai kollégiumai a 2010 tavaszán meghirdetett pályázati felhívások alapján, részletes szakmai vizsgálatot követően bírálták el a pályázatokat.

A közlemény szerint az előző kormányzat nemzetpolitikai felelősei május végéig elköltötték az ez évre szóló határon túli előirányzatok nyolcvan százalékát, s “a legtöbb esetben minden szakmai alapot nélkülözve, az általuk kitüntetetten kezelt szervezeteket részesítették abszolút előnyben”.

Az államtitkárság utalt arra is, hogy a határon túli támogatáspolitika területén a jelenlegi kaotikus rendszert meg kell szüntetni. Ennek egyik elemeként említi az államtitkárság a Szülőföld Alap pályázati rendszerének átvilágítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik