Nagyvilág

Kisebbségi törvényt szorgalmaznak a szlovákiai kisebbségek

A szlovákiai nemzeti kisebbségek szerint hiányoznak a törvényi, intézményi és politikai garanciák.

A közép-szlovákiai Ipolynyéken (Vinica) hétfőn és kedden lezajlott tanácskozásra Hrubík Bélának, a Csemadok elnökének, a szlovák kormány mellett működő kisebbségi tanács magyar tagjának kezdeményezésére került sor. A kétnapos fórumon a szlovákiai magyarok mellett a ruszinok, az ukránok, a németek, a csehek, és a romák képviseltették magukat.

A kisebbségek képviselői ugyancsak törvényes garanciákat szorgalmaznak kultúrájuk támogatására, finanszírozására, anyanyelvük hivatali használatának újraszabályozására és megerősítésére.

A közös nyilatkozatot aláíró kisebbségek képviselőinek az a véleménye, hogy “továbbra is hiányoznak azok az egyértelmű törvényi, intézményi és politikai garanciák, amelyek nemzetiségi közösségeink sokoldalú fejlődését hosszú távon biztosíthatnák, és az elvi egyenlőséget a társadalmi élet minden területén valóságossá tennék, ezáltal megfékeznék közösségeink gyors asszimilálódását, mely napjainkban tapasztalható”.

Javaslatukat az aláírók megküldik a többi kisebbség képviselőinek és Dusan Caplovicnak, a kormány alelnökének azzal a kéréssel, hogy tűzze a kormány kisebbségi tanácsa ülésének napirendjére, valamint Ivan Gasparovic államfőnek azzal a kéréssel, hogy kezdeményezzen róla szakmai konzultációt saját védnöksége alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik