Belföld

Változik az objektív felelősség rendszere?

Túl nagy érdekeltsége van a büntetések beszedésében a rendőrségnek: tavaly ebből 12 milliárdos bevétele volt.

12 milliárd forint került a rendőrség zsebébe abból a pénzből, amit az autósoktól büntetésként szedtek be – számolt be kedden az RTL Híradó. Így tehát a rendőrség érdekelt abban, hogy minél több bírságot szabjon ki, mert akkor több pénzhez jut, ezt egy 2008-as kormányhatározat teszi lehetővé.

A rendszert az új országos rendőrfőkapitány, a belügyminisztérium, és az autós érdekképviseletek szerint is meg kell változtatni. Hatala József rendőrfőkapitány már bizottsági meghallgatásán úgy fogalmazott, szinte adó módjára hajtják be az objektív felelősséggel kiszabott bírságot. Véleménye szerint nem lehet a rendőrség működését bevételekhez kötni, át kell tekinteni az objektív felelősséghez kapcsolódó bírságolási gyakorlatot.

Kovács Kázmér, közlekedési ügyekben járatos ügyvéd a Híradónak azt mondta: ha a rendőrség érdekelt a bevételben, nem azt fogja nézni, ki az, aki valóban veszélyezteti a közlekedést, hanem hogy hol tud csapdát állítani, ez senkinek nem jó. Véleménye szerint megoldás lehetne, ha a rendőrség a bevétel nagyságától függetlenül egy fix összeget kapna a bírságok után.

A Belügyminisztériumban azt mondták, hogy mindenképpen változtatnak az objektív felelősség rendszerén, de hogy hogyan, azon még dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik