Belföld

Politikai kérdés a fegyveres testületek politikamentesítése

Politikai kérdésnek tartja a Fidesz, hogy a fegyveres testületek távolodjanak el a politikától.

A honvédelmi bizottság fideszes elnöke a Lázár Jánossal közösen benyújtott alkotmánymódosítási javaslatukról azt mondta: nem szakmai, hanem politikai kérdésről van szó, amelyben politikai döntés született.

Régi politikai cél a fegyveres testületek és rendvédelmi szervezetek depolitizálása – mondta Kocsis Máté. Szerinte nem okozhattak meglepetést, mert már a kampányban jelezték, új rendőrséget akarnak és az ehhez vezető jogszabályokat módosítják.

A fideszes képviselő cáfolta, hogy Borkai Zsolt miatt csökkent indítványukban az eredetileg tervezett öt helyett három évre az az időszak, amíg fegyveres vagy rendvédelmi szervek tagjai megbízatásuk megszűnése után választásokon nem indulhatnak. “Nyilvánvalóan nem fogunk Borkai Zsolthoz alkotmányt módosítani, és ezt ő sem várja el senkitől” – fogalmazott Kocsis.

Szerinte az elmúlt évek tapasztalatából az látszik, hogy aki politikai felkérést kap, az általában vezető beosztású rendvédelmi vagy fegyveres testületi képviselő. Az elmúlt években, különösen 2006 óta az érintett szervek jelentősen összefonódtak a politikával – tette hozzá.

A módosítási javaslatról azt mondta, nem gondolja, hogy nem övezné konszenzus, sem a bizottsági, sem a parlamenti vitában nem azt támadták egyes felszólalók, hogy miért kívánják depolitizálni ezeket a szerveket, hanem annak mikéntjét bírálták.

Szólt arról is, hogy az olyan módosító indítványokkal, mint amit az LMP-s Schiffer András nyújtott be arról, hogy kerüljön ki a kisebbségi önkormányzati választás a tiltott körből, “azonosulni tudnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik