Belföld

Nyomozás indult a felsőzsolcai árvíz miatt

Tanúk meghallgatásával és szakértők bevonásával kutatja tovább a Felsőzsolcára júniusban lecsapó árvíz felelőseit a rendőrség. Az ügyészség kiemelten felügyeli az ügyet, míg a szaktárca államtitkára más úton keresi azt, aki hibázhatott.

Több mint egy hónappal a Miskolc melletti várost ért katasztrófa után sokan még mindig nem értik, miért öntötte el a település 80 százalékát a víz. Felsőzsolcán az emberek ma is azt mondják, hogy meg lehetett volna fogni a vizet, és nem pusztán a természet ereje tette tönkre ezrek életét.

Közveszélyokozás

259. § (1) Aki árvíz okozásával, robbanó, sugárzó avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A védekezéskor tapasztalt fejetlenség, és az ártér beépítése miatt hetekkel ezelőtt ismeretlen tettes ellen már érkezett panasz.

A miskolci ügyészség június végén feljelentés kiegészítést kért, most pedig elrendelte a nyomozást. A borsodi rendőrkapitányságon nagy vagyoni kárt okozó gondatlanságból elkövetett közveszély okozás miatt indult vizsgálat, az ügyészség kiemelt felügyelete mellett. Martosi György, a Borsod Megyei Főügyészség szóvivője az fn.hu-nak elmondta, a rendőröknek egyelőre két hónapjuk van, hogy a bekért iratokon túl tanúkat és szakértőket hallgassanak meg.

Más irányból

De nemcsak a rendőrség vizsgálódik, hanem a minisztérium is.
Egyelőre „folyamatban van” annak kiderítése, hogy ki a felelős a Miskolc és Felsőzsolca közti ártérre épített áruházak ügyében – mondta el az fn.hu megkeresésére Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára.

Romok maradtak (fotó: MTI)

Romok maradtak (fotó: MTI)

Úgy tudjuk, azért áll a vizsgálat, mert Illés menesztette a területileg illetékes vízügyi felügyelet vezetőjét, aki július végéig tölti felmondását és az államtitkár megvárná a vizsgálattal az utódot. „Akik érintettek, azokra nem bízom” – szögezte le Illés.

Az orvos is benne van?

Az államtitkár nehezményezi, hogy a menesztett felügyeletvezető kiíratta magát betegállományba, az okokra vonatkozóan „egyéb minősítéssel”, ezért Illés Zoltán most a táppénzpapírt szignáló háziorvost venné elő.

Miután Illés megjegyezte, hogy a felmentett vezető összes többi ügyét is kivizsgáltatja, arról érdeklődtünk, nem bűnbakkeresés történik-e éppen, ám az államtitkár szerint nem erről van szó, „csupán számtalan nagyon érdekes ügyben” kezdeményez vizsgálatot.

Korábban arról is beszélt, hogy korrupciót sejt a Sajó árterében épült áruházak ügyében, erről Illés most azt mondta, hogy bizonyítani valószínűleg nem tudná, de most is úgy sejti, hogy pénz vagy személyes kapcsolatok útján épülhettek ártérre a boltok.

Bontani sincs pénz

Felsőzsolcán közben folyamatosan zajlik az adományosztás. Hétfő óta ruhát is osztanak, egyszerre két-két utca lakói mehetnek válogatni. „A bontást viszont nem merjük elkezdeni, mert nincs pénz az összes romba dőlt ház eldózerolására” – mondta az fn.hu-nak Milánkovich Ernő, a település önkormányzati képviselője, aki a feljelentésével elindította a rendőrségi vizsgálatot.

A június eleji árvízben Felsőzsolca házainak négyötöde sérült meg, százhatvan pedig össze is dőlt. A település egyelőre több összegyűlt pénzadományra is vár, melyeket már megígértek nekik. Néhány portán dolgoznak markolók, ám az ott lakók saját pénzből kezdtek neki a munkálatoknak. Többtucatnyian rokonoknál húzzák meg magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik