Belföld

Újabb árhullám közelít

Árhullám indult el a Tisza felső szakaszán, valamint a Szamoson, Túron és a Krasznán.

Egyes folyók vízszintjei az elsőfokú árvízvédelmi szint közelében fognak tetőzni – közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőhelyettese csütörtökön az MTI-vel.

Az árhullám oka, hogy az elmúlt napon jelentős csapadék volt a vízgyűjtőn, Kárpátalján átlag 40, Erdélyben 30, hazai területen pedig 23 milliméter eső esett – mondta Dajka István.

Tájékoztatása szerint a Tisza vízszintje a határszelvényben szerda délutántól csütörtök délelőttig mintegy két métert emelkedett. Jelenleg nincs érvényben árvízi készültség a folyó védvonalain, de a kialakult árhullám az elsőfokú készültségi szint közeléig emelkedhet, és a felső-tiszai strandok homokpadjai víz alá kerülnek.

Az előrejelzés szerint a víz az árteret legfeljebb a mélyebb területeken fogja elönteni, de az ártéri ingatlanok tulajdonosainak fokozottan kell figyelniük az árhullám levonulását – figyelmeztetett Dajka István.

Kisebb árhullám vonul le a Szamoson, a Túron és a Krasznán is. Árvízi készültséget jelenleg nem tartanak fenn, a Krasznán a vízszint megközelíti majd az elsőfokú készültségi szintet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még mindig 13 ezer hektárt borít belvíz, másodfokú készültség négy védelmi szakaszon van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik