Belföld

Alkotmánybíróságon a nyilatkozat ügye

Nyáron már nem kerül napirendre az állampolgári beadvány az Alkotmánybíróságon.

Megérkezett az Alkotmánybíróságra (Ab) az az interneten is olvasható állampolgári beadvány, amelyben azt kérik a testülettől, hogy semmisítse meg a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztéséről rendelkező kormányhatározatot – mondta el az MTI érdeklődésére csütörtökön Sereg András, az Ab sajtófőnöke.

A testület a leghamarabb az ősszel foglalkozhat a beadvánnyal, mivel az a jövő héten már nem kerül napirendre, az Ab pedig kedden tartja a nyári szünetet megelőző utolsó teljes ülését.

Az interneten több helyen is olvasható beadványban a kormányhatározat megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól, ugyanakkor alapvetően a nyilatkozat szövegét is kifogásolják. A világhálóra a beadványozó neve nélkül felkerült dokumentum szerint a nyilatkozat három mondata – a többi között az, hogy “a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez” – valóságtartalmuktól függetlenül sértik az alkotmány tanszabadságra vonatkozó szakaszát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik