Belföld

Gyanúsított lett az MDF exelnöke

Gyanúsítottként hallgatták ki Dávid Ibolya MDF-es politikust szerda délelőtt a főügyészségen. A meghallgatás előtt lefényképezték és rögzítették személyes adatait.

Dávid Ibolyát két rendbeli személyes adattal való visszaélés és egy rendbeli kényszerítés bűntette miatt hallgatták ki. Jelenleg az UD Zrt.-ügynek három gyanúsítottja van: Dávid Ibolya, valamint Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke és Szilvásy György volt titokminiszter.

A főügyészség szóvivője elmondta, hogy Dávid Ibolya nem tett vallomást. A gyanúsításközlés ellen panasszal nem élt, ugyanakkor közölte, hogy álláspontja szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el. A kihallgatást követően Dávid Ibolyáról fényképfelvételt készítettek és rögzítették a személyes adatait.
Gyanúsított lett az MDF exelnöke 1

Korábban írtuk, hogy az MDF volt elnökétől nyálmintát és ujjlenyomatot is vettek, ezt a szóvivő cáfolta: ujjlenyomatot és DNS-mintát nem vettek le, mivel a jelenleg érvényes jogszabályok szerint azt csak olyan súlyosabb bűncselekményeknél alkalmazzák, amelyek esetében a kiszabható büntetés minimum öt év. Szilvásy György ellen az UD Zrt.-ügyben először 2009 májusában indult nyomozás. Ez az idén május közepén újraindult, miután Szilvásy György nem szerzett képviselői mandátumot az MSZP listájáról. A volt titokminisztert egy rendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg.

Június végén kiderült, ismét egy eljárásban vizsgálja Szilvásy György, Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyét a Központi Nyomozó Főügyészség, ám a nyomozásnak akkor még csak a korábbi titokminiszter volt a gyanúsítottja.

A főügyészség korábban is egy eljárásban vizsgálódott, de mivel az Országgyűlés a legfőbb ügyész indítványával szemben tavaly októberben nem függesztette fel Dávid Ibolya és Herényi Károly akkori MDF-es parlamenti képviselők mentelmi jogát, az ő ügyüket a Szilvásy György ellen folyamatban levő büntetőeljárástól elkülönítették és megszüntették.

Mivel sem Herényi Károly, sem Dávid Ibolya nem jutott be a 2010. évi országgyűlési választásokon a parlamentbe, a Legfőbb Ügyészség június 10-én a nyomozás folytatása mellett döntött.
Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselőt kedden gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke csak annyit mondott az ügyben: “meggyőződésem, hogy képviselői munkát végeztem, bizottsági döntéseket hajtottam végre”.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője a bűncselekményről a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik