Belföld

Nincs bizonyítvány, ha nem fizet a szülő

Egy lenti szakközépiskolában a higiéniai felszerelés megvásárlásához kötötték a jegyek közlését.

Nem kapták meg a bizonyítványukat és nyári szakmai gyakorlaton sem vehetnek részt azok a diákok, akiknek a szülei a tanévzáróig nem fizették be a higiéniai csomag vásárlására, diák sportköri és szülői szervezet támogatására kirótt összeget Lentiben a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskolának – írta szerdai számában a Zalai Hírlap.

A nem fizető szülőkkel az érdemjegyeket sem közölték, és gyermekeik nyári szakmai gyakorlaton sem vehetnek részt – ami egyébként előfeltétele a diákok továbbhaladásának -, mert a munkavállalói papírt sem kapták meg.

Tótiván Endre, az iskola igazgatója a lapnak megerősítette: csak azok a tanulók kaphattak bizonyítványt, akik a kirótt, mintegy kétezer forintnyi összeget befizették a tanintézménynek. A WC-papír díjat a diákönkormányzat javaslatára nevelő célzattal vezették be, ily módon akarták megtanítani a nebulókat a gurigatekercsek rendeltetésszerű használatára.

Az alapvető higiéniai felszerelés biztosítása az oktatási intézmény feladata és kötelessége, ezt a közoktatási törvény rögzíti – közölte a lap kérdésére az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, hozzátéve: külön jogszabály írja elő, hogy a bizonyítvány kiadása semmilyen hivatkozással nem tagadható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik