Belföld

Semjén Zsoltnál járt a vatikáni Svájci Gárda

A vatikáni Svájci Gárda képviselőit fogadta kedden a Parlamentben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A miniszterelnök-helyettes a találkozó után újságíróknak kulturális szempontból kiemelkedőnek nevezte, hogy a Svájci Gárda képviselői ellátogattak a magyar Parlamentbe.

Semjén Zsolt utalva a Svájci Gárda focicsapata és a magyar cigányválogatott Felcsúton, hétfőn délután játszott, magyar győzelemmel zárult mérkőzésére, kiemelte: a kulturális és a történelmi kapcsolatok szempontjából egyaránt zseniális gondolat volt, hogy a Svájci Gárda és a magyar cigányválogatott sportmérkőzést játsszon egymással. Az pedig külön öröm, hogy a magyar foci is egyszer sikert ért el – fűzte hozzá.

Ezt a kapcsolatot folytatni kell, hiszen egyedülálló dologról van szó – fogalmazott a magyar miniszterelnök-helyettes. A gárda tagjait fogadta kedden Schmitt Pál házelnök is.

A magyar roma fociválogatott idén március 3-án barátságos mérkőzésen mérte össze erejét a Svájci Gárdával, tovább gyarapítva győzelmeinek számát. Ennek a mérkőzésnek volt visszavágója a hétfői találkozó. A cigányválogatott akkor a Rajkó zenekarral együtt érkezett Rómába, a cigánypasztoráció európai felelőseinek konferenciájára.

A pápa védelmét ellátó katonai alakulat fociválogatottja és a magyar roma válogatott hétfőn délelőtt a Szent István-bazilikában szentmisén vett részt, amelyet Juliusz Janusz, a Vatikán Magyarországra akkreditált apostoli nunciusa és Székely János püspök mutatott be.

II. Gyula pápa 1506-ban eskette fel a 150 svájci zsoldosból álló első csoportot. Az immár jobbára ceremoniális szerepet betöltő gárda tagjai mindmáig csak a svájci katonai szolgálatot teljesített, 19 és 30 év közötti, katolikus hitű fiatalok köréből kerülhetnek ki, kifogástalan hírnévvel és azzal a kötelezettséggel, hogy legalább két évre szerződnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik