Belföld

Gyanúsított lett egy volt MSZP-s képviselő az UD-ügyben

Kihallgatta az ügyészség Tóth Károlyt, a nemzetbiztonsági bizottság egykori alelnökét.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette az MTI érdeklődésére a hírTV információját, miszerint T. Károlyt hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. A szóvivő hozzátette: a gyanúsított megtagadta a vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A gyanúsítás alapját képező bűncselekményről a szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem beszélt. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az újabb gyanúsítás a második az ügyben.

“Meggyőződésem, hogy képviselői munkát végeztem, bizottsági döntéseket hajtottam végre” – nyilatkozta az MTI megkeresésére Tóth Károly. Többet az ügyről nem akart mondani.

Így áll Dávid, Herényi és Szilvásy ügye

Június végén az MTI arról számolt be, hogy ismét egy eljárásban vizsgálja Szilvásy György, Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyét a Központi Nyomozó Főügyészség az UD Zrt.-üggyel összefüggésben, ám a nyomozásnak továbbra is csak a volt titokminiszter a gyanúsítottja.

A főügyészség korábban is egy eljárásban vizsgálódott, de mivel az Országgyűlés a legfőbb ügyész indítványával szemben tavaly októberben nem függesztette fel Dávid Ibolya és Herényi Károly akkori MDF-es parlamenti képviselők mentelmi jogát, az ő ügyüket a Szilvásy György ellen folyamatban levő büntetőeljárástól elkülönítették és megszüntették.

Mivel sem Herényi Károly, sem Dávid Ibolya nem jutott be a 2010. évi országgyűlési választásokon a parlamentbe, a Legfőbb Ügyészség június 10-én a nyomozás folytatása mellett döntött.

A Központi Nyomozó Főügyészség – mint az az MTI birtokába került határozatból kiolvasható – “az eljárások tárgyára, valamint az ügyekben szükséges bizonyításra, illetve az ezekben mutatkozó szoros összefüggésekre tekintettel” az alapügy és a folytatni rendelt nyomozás egyesítését tartotta indokoltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik