Belföld

A bíróságok sem függesztik ki Orbán nyilatkozatát

A politikától független bírói hatalmi ág nem vállalhat szerepet politikai nyilatkozat közzétételében - áll az indoklásukban.

A bírósági szervezet nem tehet eleget a nemzeti együttműködésről szóló országgyűlési politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló kormányzati kérésnek, a politikától független bírói hatalmi ág nem vállalhat szerepet politikai nyilatkozat közzétételében – közölte az MTI-vel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), miután keddi ülésén tárgyalt erről.

A bírósági szervezet és a bírák alkotmányban rögzített függetlensége és pártatlansága kizárja, hogy az igazságszolgáltatás szervei és a bírák politikai tevékenységet folytassanak – indokolta a testület a döntését.

“A fent említett országgyűlési határozat mind címében, mind tartalmában az Országgyűlés politikai nyilatkozata, amelynek a bírósági szervezet épületeiben való közzététele politikai állásfoglalásnak minősülne” – tartalmazza az OIT közleménye.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, Sereg András az MTI-vel hétfőn közölte, hogy az Alkotmánybíróságon sem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot, hasonló okokra hivatkozva. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel azt közölte: Kovács Tamás legfőbb ügyész jelenleg külföldön van, a leghamarabb szerdán tudnak választ adni a kérdésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik