Belföld

Megtagadta a Nemzeti Együttműködés kifüggesztését az Ab

Politikai nyilatkozatot nem tesz ki a falára az Alkotmánybíróság.

Az Alkotmánybíróság (Ab) nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek – közölte a testület sajtófőnöke az MTI megkeresésére hétfőn.

Sereg András azt mondta: a határozat is hangsúlyozza, hogy a kormány tiszteletben tartja az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét. Ebből az alkotmányos elvből kiindulva az Ab elnöke a kérésnek nem tud eleget tenni – mondta.

A sajtófőnök utalt arra, hogy az alkotmány kimondja: az Ab tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése az Ab épületében politikai tevékenységnek minősülne – mondta Sereg András.

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője az MTI érdeklődésére annyit mondott: egyelőre nem hoztak döntést, vélhetően a tanács foglalkozik majd az üggyel. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-vel azt közölte: Kovács Tamás legfőbb ügyész jelenleg külföldön van, leghamarabb szerdán tudnak választ adni a kérdésben.

Az MTV Híradójának tapasztalata szerint egyébként a Nemzeti Együtműködésről szóló nyilatkozat kormányhatározat alapján történő kifüggesztéséről a legtöbb kötelezett és felkért intézmény még nem döntött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik