Belföld

MSZP: alkotmányozó diktatúra zajlik

Az MSZP szerint „alkotmányozó diktatúra” zajlik napjainkban, a kormányzó párt egyeztetések és hatáselemzések nélkül, ha kell alkotmánymódosítással akar ráerőltetni törvényeket az emberekre.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján tűrhetetlennek, tarthatatlannak és megengedhetetlennek nevezte a Fidesz jogalkotási gyakorlatát, amely szerinte szabályt sértve kíván szigorítani a közbiztonság javítását célzó szabálysértési törvényen.

Hiányzik a gazdasági, a társadalmi hatáselemzés, és a szakszervezetekkel történő szakmai egyeztetés – tette hozzá. Megjegyezte: a szabálysértési törvényben az elzárás lehetőségét mint büntetési szankció visszahozását nem tartják jó megoldásnak, véleménye szerint ezzel csak a szegények kerülnének börtönbe.

Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a rendőrségi törvény módosítása lehetővé tenné, hogy szabálysértési ügyekben is, házkutatási parancs nélkül mehetnének be rendőrök magánlakásokba.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott: alkotmányozó diktatúra zajlik Magyarországon, ugyanis az Alkotmánybíróság által már megsemmisített jogszabályokat Alkotmánymódosítással akarják megvalósítani, egyeztetés nélkül akarják megváltoztatni. Ezért azt követelte Navracsics Tibor igazságügyi minisztertől, vonassa vissza a törvényjavaslatot, és a törvényjavaslatról haladéktalanul kezdje meg az érintett szervezetekkel az egyeztetéseket.

A célunk közös: nagyobb közbiztonság – mutatott rá a szocialista politikus, hozzátéve, ennek eléréséhez lehetnek mások az eszközök és a lehetőségek. Egyeztetés azonban kell, mert különben „a kormányba vetett bizalom el fog párologni, nekünk pedig itt maradnak a rossz törvények” – húzta alá az MSZP országgyűlési képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik