Belföld

Főpolgármester lenne az RPT elnöke

Romák és nem romák közös jövőjét hirdetve főpolgármester-jelöltként akar indulni az őszi önkormányzati választásokon Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke – jelentette be a roma politikus szombaton Budapesten, a Közös jövő napja című rendezvényen.

A roma vezető, aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke is, közölte: a helyhatósági választásokon az RPT képviselőjelöltjei valamennyi választókörzetben elindulnak a fővárosi önkormányzati választásokon.

Az Almássy téren tartott rendezvényen a nemzeti színű és cigány zászlót lobogtató mintegy háromszáz ember hosszan tapsolva fogadta a bejelentést.

Makai István úgy fogalmazott: „nem kerget délibábokat”, és azt üzente azoknak, akik kétkedőn vagy ellenségesen fogadják bejelentését, hogy „ne alázzák meg gyűlöletükkel önmagukat, és mielőbb lépjenek ki a reménytelenség börtönéből, amelybe lelküket zárták”.

Az RPT főpolgármester-jelölte azt mondta: minden olyan embert képviselni akar, aki a remény és a változás oldalán áll. Az elmúlt években számtalan feszültség halmozódott fel a magyar társadalomban, és sokáig úgy tűnt, hogy megértés helyett a meg nem értés, együttműködés helyett a széthúzás, kölcsönös megbecsülés helyett a gyűlölködés árnyékolja be a hétköznapokat. Az ez évi országgyűlési választásokra utalva úgy fogalmazott: „szerencsére idén tavasszal egy új világ, egy új kezdet fényei is megjelentek, egy új korszaké, amelyben végre magunk mögött hagyhatjuk az elmúlt húsz év minden hibáját és tévedését, bűnét és reménytelenségét”.

Hozzátette: ebből az új korszakból a romáknak is ki kell venniük a részüket,felismerve, hogy követtek el hibákat, de tudnak és akarnak is változtatni. Makai István azt mondta: meggyőződése, hogy az első és legfontosabb feladat a reménytelenség legyőzése. A romák integrációja egyetlen lehetséges útjának a polgárosodást tarja. Ez az egész magyar társadalom érdeke, ez vezetheti ki Magyarországot is a „zsákutcából” – mondta, hozzátéve, hogy ehhez nem segélyezést, hanem minél több munkahelyet, minőségi oktatást, több bizalmat és nagyobb lehetőset kér.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény ez évi módosítása szerint főpolgármester-jelölt az lehet, akit a fővárosi választók két százaléka, vagyis legalább 27 ezer ember ajánl. Makai István az MTI-nek ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: reális esélyt lát arra, hogy sikerrel vegye ezt az akadályt, valamint arra is, hogy az RPT jelöltjei ott legyenek a kerületi képviselő-testületekben és a Fővárosi Közgyűlésben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik