Belföld

Navracsics felel augusztus 20-ért

A kormány a közigazgatási és igazságügyi miniszter hatáskörébe utalta a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények koncepciójának kidolgozását és koordinációját. A tárcavezető felel a nemzeti rendezvények előkészítéséért és biztonságos megvalósításáért.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható kormányhatározat értelmében Navracsics Tibor feladata lesz a teljes körű lakossági kommunikáció kidolgozása és irányítása, továbbá a közszolgálati médiával való kapcsolattartás irányítása is.

A nemzeti rendezvények szervezését, valamint a műszaki, művészeti, logisztikai és biztosítási feladatainak előkészítését és lebonyolítását a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. látja el 2010. augusztus 23-tól.

Együttműködés a tárcák között

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a nemzeti rendezvények előkészítéséért és biztonságos megvalósításáért felel. Ennek keretében dönthet a rendezvény helyszínének, programpontjainak módosításáról, de ezzel egy időben felelőséget vállal a rendezvény biztonsági okokból történő elhalasztására vagy megszakítására irányuló illetékes szerv döntéséért is.

A miniszter több tárcavezetővel együttműködve látja el feladatait, így a belügyminiszter felel a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem szerveinek közreműködésért, míg a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség bemutatóiért, a külügyminiszter a diplomáciai és az állami protokoll feladataiért, a nemzeti erőforrás miniszter a katasztrófa-egészségügyi szervek közreműködéséért, a nemzeti fejlesztési miniszter pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat munkájáért vállal felelősséget.

Ügyelnek a biztonságra

A közigazgatási és igazságügyi tárcavezető emellett irányítja az imént felsorolt miniszterek által delegált tagok alkotta Tárcaközi Koordináló Bizottságot, amelynek operatív törzse látja el a nemzeti rendezvények szervezett és biztonságos lebonyolításával kapcsolatos feladatokat.

Az operatív törzs elsődleges feladata az előkészítés alatt a biztonsági szempontok figyelemmel kísérése, a valamint nemzeti rendezvényekkel kapcsolatos tervek szakmai véleményezése legkésőbb az ünnepet megelőző 15 napon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik