Belföld

Szili emberei a frászt hozzák az MSZP-re

Lendvai Ildikó kizárná az MSZP ellen induló szocialistákat a pártból, bár úgy néz ki, nincsenek ilyenek. Az önkormányzati választásokon néhány körzetbe azért juthat Szili Katalin mozgalmának embereiből.

Nem jelentenek komoly fenyegetést Lendvai Ildikó szavai a Szili Katalin nevével fémjelzett Szövetség a Jövőért Mozgalom (SZJM) tagjaira. Az MSZP leköszönő elnöke ugyanis leszögezte, automatikusan megszűnik az MSZP azon tagjainak párttagsága, akik a párttal szemben indulnak. Lendvai ezt azután mondta, hogy az Indexen megjelent a hír, hogy Szili-féle mozgalom számos önálló jelöltet indít az őszi önkormányzati választásokon.

Szili és a mozgalmárok (Fotó: SZJM)

Szili és a mozgalmárok (Fotó: SZJM)

Az fn.hu értesülései szerint a közel ezerfős mozgalomban csak 100-150 ember tagja az MSZP-nek is, és a közös halmaz ismertebb arcai, Szili Katalin, Szanyi Tibor vagy épp Suchmann Tamás nem jelölteti magát az ősszel.

Szanyi, az MSZP két egyéni győztesének egyike szerint nem egymás ellen, hanem egymást kiegészítve indulhatnak a szocialisták és a Szövetség a Jövőért Mozgalom jelöltjei. „A nyár folyamán további egyeztetésekre lesz szükség, hogy ahol az MSZP esetleg nem tud jelöltet állítani, ott a szövetség állíthasson és viszont” – mondta Szanyi Tibor, hozzátéve, hogy ő a saját kerületében (XIII. kerület) mindenképpen az MSZP által jelölt Tóth József, jelenlegi polgármestert támogatja majd októberben.

Bár az MSZP-n belül mindenki igyekszik elhárítani a párt szakadására vonatkozó kérdéseket, úgy tudjuk, hogy az elnökjelölés folyamatát egyre több vita kíséri, mióta a tavaly ősszel alakult Szili-féle mozgalom egyre több elégedetlenkedőnek ad menedéket és teret.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az SZJM közgyűlése határozott arról is, hogy a választásokra szövetségeseket keresnek a civil mozgalmak és a baloldalon jelen lévő politikai erők között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik