Belföld

Katasztrófához vezethet az augusztusi légi parádé

A biztonsági és a műemlékvédelmi megfontolások mellett a baleseti kockázatok miatt is megkérdőjeleződik a Red Bull légi parádé augusztus 20-i megrendezése a tavalyi helyszínen - írja a Magyar Nemzet.

Sem biztonságpolitikai szempontból, sem pedig a világörökség részeként a városra háruló kötelezettség miatt nem alkalmas a Red Bull légi parádé augusztus 20-i megrendezése abban a formában és helyen, ahogy az többek között tavaly is lezajlott.

A biztonsági kockázatok elsősorban abból származnak, hogy az ünnepen túl sok ember viszonylag kis területen gyűlik össze, így egy esetleges baleset alkalmával a veszély sokkal nagyobb lehet. Elsősorban az időjárási tényező jelenthet kockázatot a légi versenynél – fogalmazott a lapnak Bánó Imre repülőmérnök.

Példaként hozta, hogy egy nagyobb erősségű nyugati irányú szél könnyen turbulenciát okozhat a Várhegy mögött. A szakember szerint a Duna feletti átrepüléskor a motor meghibásodása is kockázatot jelent, mivel az alacsony repülés mindig veszélyes. Kérdéses, van-e olyan minőségbiztosítási szabályzat, amely megtiltaná, hogy üzleti érdekből ne lehessen megrendezni a légi parádét, amennyiben ezt az időjárás nem teszi lehetővé hangsúlyozta a szakember.

A fenti megfontolásokon túl a Duna-part mint az UNESCO (az ENSZ kulturális szervezete) által a világörökség részének nyilvánított terület védelme is felmerül, mivel a légi parádét lebonyolító cég tavaly a szükséges engedélyek nélkül olyan helyekre is reklámot helyezett el, ahová egyébként az UNESCO és a magyar állam közötti szerződés nem adhat felhatalmazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik