Belföld

Még mindig sok a víz a Balatonban

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a Balaton és a Velencei-tó leeresztésén, mindkét tóban ugyanis túl sok a víz az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt.

Bár a tavak vízállása az úgynevezett szabályozási szint felső határa felett van több centiméterrel is, komolyabb veszélyt a part menti településekre nem jelentenek. A Balaton jelenleg 124 centiméteren áll, ez 14 centiméterrel haladja meg az úgynevezett szabályozási szint felső határát.

A magasabb vízszint az északi parton egyáltalán nem okoz gondot, a déli parton is csak két-három település van, ahol nagyon heves széllel járó és hosszú vihar miatt a víz elönthetne egyes területeket – mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Csonki István hozzátette, hogy a Balaton leeresztése mindenestre zajlik, másodpercenként 13 köbméter vizet engednek le.

A Velencei-tóban is több a víz, mint a szabályozási szint, igaz csak 4 centiméterrel. A vízállás jelenleg 174 centiméter. Csonki István szerint ez önmagában nem jelent gondot. A tóból másodpercenként 1 köbméternyi vizet eresztenek le, egy hét múlva várhatóan ezzel a szabályozási szint felső határa alá csökken a vízszint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik