Belföld

Schmitt még nem ismeri eléggé az alkotmányt

A politológus szerint Schmitt Pállal együtt elbulvárosodik az államfői poszt.

Új államfő, új stílus és szerep – így summázható, mire számíthatunk Schmitt Pál elnökségétől. A Fidesz-KDNP államfőjelöltje több szempontból is szembeállította magát Sólyom Lászlóval, ami sok szempontból önmagára is visszaüthet – mondta Kiszelly Zoltán politológus az MR1-Kossuth Rádiónak.

Szerinte Schmitt Pál “engedékenysége” nemcsak a demokratikus működésre lehet veszélyes, hanem a pozíció betöltőjére is, hiszen a nyilvánvalóan alkotmánysértő vagy az EU-szabályokkal ellentétes törvényeket mások támadni fogják. Annál nagyobb blamázs nincs, mint ha egy elnök átenged egy törvényt, amit magánemberek megtámadnak az Alkotmánybíróságnál, és az valóban alkotmányellenesnek találja – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Az, hogy Schmitt Pálnak nincs jogászi, alkotmányjogászi végzettsége, a politológus szerint nem probléma, hiszen széles szakértői stáb segíti majd. Viszont az alkotmánnyal, alkotmányozással kapcsolatos fogalmakkal praktikus tisztában lennie. Tegnap kiderült, ez “most még nem teljesen van így” – mondta a politológus. Kiszelly példaként idézett is Schmitt Pál szavaiból.

„Nézzük meg az alkotmányt. Hozzá lehet nyúlni. És hozzá lehet nyúlni az elnök szerepköréhez, ha tetszik. Hozzá lehet nyúlni például a választásokhoz. Miért érinthetetlen a költségvetés vagy éppen alkotmányossági kérdések a szuverén nép számára?” – mondta Schmitt Pál. A politológus arra számít, hogy Schmitt Pál megválasztásával együtt az elnöki pozíció elbulvárosodik.

A közrádió információi szerint Sólyom László jelenlegi köztársasági elnököt múlt pénteken négyszemközti találkozón tájékoztatta Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, hogy nem őt jelölik újra. Ezt a találkozót pedig egy héttel korábban egy „jelölti meghallgatás” előzte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik