Belföld

Rendkívüli közgyűlést hív össze a főpolgármester

Demszky Gábornál ezt tizenhat MSZP-s képviselő írásban kezdeményezte.

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája tudatta: a szocialisták július 8-át javasolták a rendkívüli ülés időpontjául. A főpolgármester felveszi a kapcsolatot a többi frakcióval, hogy egyeztessen az időpontról.

Az MSZP a közgyűlés június 3-ai ülésén napirendről levett vagy az előterjesztő által visszavont előterjesztéseket kívánnak megtárgyalni, és új témákat is javasolnak. Utóbbiak közé tartozik az 50 százalékos BKV tanuló vonaljegy bevezetése, az M0-ás rákospalotai határút megnyitása és a szmogriadó rendelet módosítása.

Június elsején a pártok megállapodtak a hátralévő időszak döntéshozatali mechanizmusáról. Ekkor a főpolgármester közölte, a városvezetés a következő időben nem akar olyan hosszú távú elköteleződéseket tenni, amelyek megkötnék a következő városvezetés kezét.

Az ötpárti egyeztetésen megállapodás született arról is, hogy a június 3-ai ülés után augusztus végén tartja következő rendes ülését a Fővárosi Közgyűlés, rendkívüli közgyűlést pedig csak különösen indokolt esetben tartanak – közölte a sajtóiroda.

A közgyűlés MSZP frakciójának vezetője korábban mégis nehezményezte, hogy Demszky nem hívta össze a közgyűlés júniusi rendes ülését, holott ezt az előző ülésen elmaradt napirend pontok, illetve a bizottságok ajánlásai is szükségessé tennék.

Steiner Pál megengedhetetlennek nevezte, hogy a főpolgármester ebben a ciklusban már nem akar dönteni fontos fejlesztési, közlekedési, a budapestiek életviszonyát közvetlenül érintő ügyekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik