Belföld

Elítélték egy idősotthon vezetőjét

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve pénzbírságra ítélte egy debreceni idősotthon igazgatóhelyettesét és tettestársát hétfőn a Debreceni Ítélőtábla, amiért az intézmény felújításakor csaknem kétmillió forintot elsikkasztottak.

Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára közölte: az ügy elsőrendű vádlottja igazgatóhelyettesként az önkormányzati fenntartású idősotthon gazdasági ügyeiért volt felelős. Az intézmény konyhájának felújítására 2002 és 2003 nyara között csaknem 123 millió forintot számlázott ki a munkálatokkal megbízott betéti társaság.

A bt. képviselője – a másodrendű vádlott – az igazgatóhelyettesnek három kitöltetlen, de a társaság cégbélyegzőjével ellátott, lepecsételt számlanyomtatványt adott át, így az a konyharekonstrukció költségvetésének a terhére jutott hozzá csaknem kétmillió forinthoz.

Az elsőrendű vádlottat a bíróság vesztegetés, sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt másfél év börtönbüntetésre ítélte, de a végrehajtást három évre felfüggesztette. Emellett 300 ezer forint pénzbüntetést és az elsikkasztott összegnek megfelelő vagyonelkobzást is kiszabott rá a bíróság. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett sikkasztásért és magánokirat-hamisításért 100 ezer forint pénzbírságra ítélték.

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte a többi között azt, hogy mind a régióban, mind országosan elszaporodtak a hasonló jellegű bűncselekmények, míg enyhítő körülménynek tekintette a vádlottak büntetlen előéletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik