Belföld

Kőbe vésett a bankadó 200 milliárdja

Vége a megszorítások korának. Matolcsy megérti a bankokat is.

A bankadóért cserébe azt ígéri a nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány együttműködik a devizahitelesek problémájának rendezésében. Matolcsy György a Figyelőnek azt mondta, hogy a “pénzügyi stabilitást beállító lépések között pedig a legnagyobb horderejű a bankadó.”

A miniszter a 200 milliárd forintot “kőbe vésett” számnak nevezte. Szerinte ez a bevétel a feltétele annak, hogy az ország 2010-ben pénzügyi, államháztartási szempontból stabil maradjon.

Mint mondta, megérti, hogy a bankrendszer sincs könnyű helyzetben, e “szektor jó működése nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy a gazdaság újrainduljon, növekedés legyen, és elinduljon az a program, amelyet a kormány vállalt.

Matolcsy lát lehetőséget a megállapodásra a bankokkal, de fontosnak tartja azt is, hogy hogy az államháztartás körében 120 milliárd forint rendkívüli költségmegtakarítást kell elérni a következő hat hónapban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kidolgozta a maradványok zárolására és a különböző pénzügyi források elvonására vonatkozó javaslatot. Ezt a kormány első olvasatban már tárgyalta, és a héten döntést hoz róla – mondta a tárcavezető a Figyelőnek.

Ajánlott link:

Vége a megszorítások korának (Figyelő)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik