Belföld

A szlovák ellenzék nem tárgyal Ficóval

A szlovák államfő bejelentette, hogy Robert Ficónak, a szombati parlamenti választás győztesének, az Irány-Szociáldemokrácia párt elnökének kíván kormányalakítási megbízatást adni. Ugyanakkor a négy szlovákiai jobbközép párt nem kíván a győztessel tárgyalni a közös kormányalakításról. A magyar ellenzék a Fideszt okolja az MKP kieséséért.

„Erkölcsi kérdésnek tekintem, hogy az kapjon lehetőséget a kormányalakításra, aki azt leginkább megérdemli, aki megnyerte a választásokat” – jelentette ki Ivan Gasparovic, szlovák államfő.

Hozzátette, hogy vasárnap, de legkésőbb hétfőn találkozik Robert Ficóval, és egyeztetnek a helyzetről.

Gasparovic kifejtette: amennyiben Fico kísérlete nem jár sikerrel, a konkrét helyzet függvényében dönt a további lépésekről.

Az ellenzék nem kíván tárgyalni a Smerrel

Négy szlovákiai jobbközép párt vasárnap megerősítette, hogy egyikük sem kíván a szombati parlamenti választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia párttal tárgyalni a közös kormányalakításról.

Robert Fico eddigi kormányfő, a Smer elnöke a Markíza kereskedelmi televízió vitaműsorában leszögezte: pártja 35 százalékkal megnyerte a választásokat, ezért kötelessége megpróbálkozni a kormányalakítással. Megjegyezte: személyesen nagy realista, s nem célja az időhúzás.
„Nincs szükség az időhúzásra, ha nem fog menni, teret adunk a négy pártnak a kormányalakításra” – jelentette ki Fico.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Szabadság és Szolidaritás, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Híd vezetői a vita során megerősítették: közös jobbközép kormányban gondolkodnak.

Iveta Radicovának, az SDKU listavezetőjének véleménye szerint a mostani választásokkal Szlovákiában véglegesen a múlté a Vladimír Meciar nevével fémjelzett időszak, mert a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért MozgaloM nem került be a parlamentbe.

„A polgárok azt is megmutatták, hogy nem kívánják a folyamatos feszültség politikáját. Ezért került be a parlamentbe a Híd és nem a Magyar Koalíció Pártja” – vélekedett Radicová. Hozzátette: pártja nevében ő lesz az, aki a kormányalakításról tárgyalni fog.

„A négy párt közül az SDKU szerezte meg a legtöbb szavazatot, ezért őt illeti meg a kormányfői tisztség betöltésének joga” – mondta Richard Sulík, az SaS elnöke.

„Nincs gondunk azzal, hogy Radicová legyen a miniszterelnök. Kutyakötelességünk megegyezni” – húzta alá Bugár Béla, a Híd elnöke.

Ján Figel, a KDH elnöke szerint mind a négy párt meg akar egyezni a közös kormányzásban, s ezért haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket.

Az LMP szerint Fico számára nem kötelező Slotáékkal kormányt alakítani

Hiába szerepelt a vártnál jobban a Robert Fico által vezetett Smer, a szlovák miniszterelnöknek az SNS meggyengülése miatt nem kötelező korábbi partnerével, Ján Slotával koalícióra lépnie – értékelte a szlovákiai választásokon kialakult helyzetet Mile Lajos. Az LMP képviselőjének véleménye szerint Vladimir Meciárék kiesése segítheti a magyar-szlovák viszony normalizálódását.

A politikus vasárnap rendkívül érdekesnek nevezte a helyzetet, miután – mint jelezte – „nem lehet tudni”, hogy milyen kormány alakul majd. Megjegyezte, hogy a Smernek az ötszázalékos küszöböt éppen csak átlépő Ján Slotáékkal együtt sem lesz meg a szükséges többsége, ezért lehet, hogy valamelyik korábbi ellenzéki pártot kérik fel koalíciós partnernek. Az LMP képviselője úgy fogalmazott, így a Smernek „nem kötelező” szélsőséges párttal összefognia. Megjegyezte, akár az is elképzelhető lenne, hogy az ellenzéki pártok viszont össze tudnak fogni és közösen szereznek többséget.

Mile Lajos sajnálatosnak nevezte, hogy a Magyar Koalíció Pártja kiesett a parlamentből. Úgy fogalmazott, ez is azt mutatja, hogy „a Fidesznek finomítania kellene az ilyen irányú külpolitikai tevékenységét, mert nem szerencsés, ha egyértelműen kiállnak egy párt mellett”. Hozzátette, nem érdemes összeadni a magyar pártokra leadott voksokat, de ha az MKP „több mint négy százaléknyi szavazata nem száll el, akkor markánsabb lenne a magyar jelenlét”. Megjegyezte, hogy eközben a választásokon sikeresen szereplő Híd-Most pedig éppen a szlovák-magyar párbeszédet hangsúlyozta a kampány során. A képviselő nem tartotta kizártnak, hogy a Híd tovább erősödjön, azáltal is, hogy az MKP-tól többen átpártolhatnak hozzájuk.

Külön örömét fejezte ki, hogy a Vladimir Meciar által vezetett HZDS-LS nem került be a parlamentbe, mert véleménye szerint ez talán a magyar szlovák viszony normalizálását is segítheti. Slotáék bejutásáról azt mondta, a magyar kártya és a nacionalista hangulatkeltés elég volt hozzá, hogy még „éppen átlépjék” a bejutási küszöböt, de már látszik, hogy nem olyan fajsúlyos tényezők, mint korábban voltak, és mindenféleképpen gyengült a szerepük.

Az MSZP az állampolgársági törvényt okolja

A szlovákiai választáson a Magyar Koalíció Pártjára ütött vissza a magyar állampolgárság könnyített megadásáról szóló törvény parlamenti vitájának és elfogadásának szerencsétlen időzítése – értékelte a szlovák választás eredményét Kovács László országgyűlési képviselő, volt külügyminiszter és uniós biztos.
„Sajnos megtörtént az, amitől az MSZP tartott, ami megpróbált megakadályozni” – fogalmazott. A politikus emlékeztetett rá, hogy „az MSZP javasolta, hogy a magyar parlament a kérdést csak a szlovákiai választás után tűzze napirendre, mert okkal tartott attól, hogy ez a választási kampányban a magyar kártyát előszeretettel használó nacionalisták malmára hajtja a vizet, és gyengíteni fogja a két magyar párt esélyeit”.

„Ráadásul a rossz időzítés a nacionalizmussal egyébként nem vádolható szlovák jobbközép ellenzéki pártokat is arra késztette, hogy – ha mérsékeltebb hangnemben is, de – bekapcsolódjanak a magyarellenes versenybe” – mondta.

„A Fidesz önző érdekből korábban a romániai magyarságot osztotta meg, gyengítve ezzel az RMDSZ pozícióit, később ugyanezt tette a szlovákiai magyarsággal is” – fogalmazott Kovács.

„Romániában a Fideszhez kötődő csoport maradt alul, de a szakadás az RMDSZ pozícióit is gyengítette. Most ugyanez történt Szlovákiában is: a Fideszhez szorosabban kötődő Magyar Koalíció Pártja nem került be a törvényhozásba, míg az önállóságára jobban vigyázó, a magyar-szlovák viszony javításán dolgozó Híd Párt eddigi legjobb eredményét érte el” – mondta Kovács László.

Hangsúlyozta: az MSZP a történtekért Orbán Viktor miniszterelnököt, Martonyi János külügyminisztert és a kormányt tartja felelősnek, akik „nemcsak az MSZP halasztási javaslatát hagyták figyelmen kívül, de a két szlovákiai magyar párt kérését is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik