Belföld

Lázár: nincs reális esély a tanári egzisztencia gyors emelkedésére

Administrator
Administrator

2010. 06. 10. 14:15

A Fidesz frakcióvezetője szerint nem faji alapú, hanem szociális típusú integrációra van szükség az oktatásban.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten a Fidesz oktatási műhelyének konferenciáján elmondta: “Arra van szükség, hogy minden szegény, tehetséges, ambiciózus, rátermett gyermek – és általa a szülő is – kapjon lehetőséget arra, hogy boldoguljon ebben a társadalomban”.

Véleménye szerint az integráció gyermekvédelmi eszközökkel, munkahelyteremtő és társadalmi felzárkóztató programok kiegészítésével valósítható meg. Kiemelte: “akkor lehetünk sikeresek, ha azt vesszük figyelembe, hogy melyik szegény gyermek érdemes a támogatásra”, ahol adott esetben a szülői háttér is támogatja a tanulást.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy “az oktatáspolitikában gyors cselekvésre van szükség”. Ennek jegyében hétfőn tűzi napirendre az Országgyűlés a buktatás lehetőségének visszahozatalát az általános iskolák alsó tagozatában. Meg kell teremteni az iskolák megbecsültségét, ám a pedagógustársadalom gyors egzisztenciális felemelkedésének nincs reális lehetősége – fűzte hozzá.

Mint mondta, tarthatatlan, hogy azok közül, akiket ma felvesznek főiskolára, egyetemre, nagy valószínűséggel minden másodikból munkanélküli lesz. A legtehetségesebb, legéletrevalóbb fiatalok hagyják el az országot, “ennél nagyobb kritika egy ország számára nem kell”.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára rámutatott: a szakképzés normatív támogatása nem ösztönöz, ezért az államnak a források folyósításával kell megmondania, mely szakirányokat milyen fontosnak tart. A kamaráknak fokozottabb szerepvállalást biztosítanak a jövőben a szakképzésben, általuk “az élethez kerülnek majd közelebb” a diákok, mert gyakorlatra tesznek szert.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.