Belföld

MSZP: káros a mezőgazdaságra Orbán csomagja

Az MSZP szerint aggályosak és károsak azok az intézkedéstervek, amelyek az Orbán Viktor kormányfő által kedden ismertetett 29 pontos gazdasági akciótervből a mezőgazdaságot érintik.

Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője a minimálbér megadóztatásának kormányzati elképzelésével kapcsolatban szerdán azt mondta: a mezőgazdaságban szinte mindenkit minimálbéren foglalkoztatnak, a minimálbér megadóztatása egyértelműen hátrányos helyzetet eredményez.

Az MSZP-s politikus szerint a pálinkafőzés szabályainak enyhítésével tönkreteszik a hazai pálinkát, azt “kontroll nélkül, cukorból, nem gyümölcsből fogják főzni”. Orbán Viktor kedden azt javasolta, hogy adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítéshez való jogot.

Ha senki nem ellenőrzi a főzést, akkor egy tollvonással teszik tönkre azt a színvonalat, amit a szakma nagy nehezen kiharcolt, és amibe 14 milliárd forintnyi fejlesztést beleölt – értékelte a volt agrárállamtitkár, aki szerint ezzel a lépéssel megnövelik a magyarországi alkoholisták számát is. A magántermelő most is főzethet pálinkát, de ellenőrzött módon – húzta alá, hozzátéve: saját magára nézve is veszélyes, ha valaki “otthon kotyvaszt pálinkát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik