Belföld

A családi háttér hat leginkább a diákok teljesítményére

Az elmúlt években nem változtak jelentősen a tanulók képességei.

Sem előrelépést, sem visszaesést nem mutatnak a diákok teljesítményét illetően az elmúlt évek kompetenciamérései, ugyanakkor ismét rámutattak arra, hogy a családi háttér rendkívüli módon hat a diákok teljesítményére, ezzel szemben az, hogy hol laknak, tulajdonképpen mindegy – írta a Népszabadság.

A lap keddi számában a tavalyi eredményeket ismertetve írták: matematikából a diákok átlagteljesítménye 2006-tól kezdve az összes évfolyamon 500 pont alatt maradt. A szövegértési teszteknél a pontszámok valamivel 500 fölöttiek. A legnagyobb fejlődést a hatodikosok mutatják: 2008-ban például már 519 pont volt az átlageredményük, igaz, ez 2009-re egy kissé leromlott: 513 pont lett.

A 2003 óta a 6., a 8., és a 10. osztályokban évről évre megszervezett kompetenciamérésekben a teljesítményt az első mérési évben született átlageredményhez viszonyítják, amelynek értéke az 500 pont.

Ezek mindkét képességet tekintve minimális ingadozások, amelyek alapján nem beszélhetünk világosan kirajzolódó trendekről –- mondja Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője a lapnak. Szerinte az adatok a mérés megfelelő voltát igazolják, hiszen ennyi idő alatt nem is történhetnek valódi változások.

AJÁNLOTT LINK:

Az országos kompetenciamérés eredményei (Oktatási Hivatal)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik