Belföld

Sok helyen késnek, vagy nem járnak a vonatok az országban

Az árvíz miatt továbbra is sok helyen korlátozások vannak érvényben a vasúti közlekedésben, késésekre kell számítani, több szakaszon le kellett zárni a pályát.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon és az ahhoz csatlakozó Győr-Sopron, valamint Győr-Szombathely viszonylatban közlekedő feláras (IC, railjet) vonatokat szombaton pótjegy, illetve helyjegy nélkül lehet igénybe venni. Az előre megváltott ilyen jegyek vasárnap éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók.

A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, illetve Nyíregyháza vonalon Nyékládháza és Miskolc, valamint Szerencs és Mezőzombor között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. A szerelvények 20-25 perces késéssel közlekednek.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Miskolc és Hidasnémeti között Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár, emiatt Szikszó és Forró-Encs között szintén pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Sajóecseg és Tornanádaska között sem járnak a vonatok. Az utasokat a Borsod Volán menetrend szerinti járatai szállítják, azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan.

Putnok és Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán járatai viszik az utasokat, de a buszok közlekedése is változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

Vámosgyörk és Újszász között szintén vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazók. Ugyancsak vonatpótló buszok járnak Nógrádkövesd és Balassagyarmat, Balassagyarmat és Ipolytarnóc, valamint Balassagyarmat és Ipolyszög között.

A Budapest-Pécs vonalon Keszőhidegkút és Gyönk, Szakály és Hőgyész, továbbá Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét, ezért a szerelvények átlagosan 5-10 percet késnek.

Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között szintén csökkentették a sebességet, ez 10-15 perces késést jelent. A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedniük az utasoknak.

Szlovákia irányába is fennakadás van a közlekedésben. Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomás között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Somoskőújfalu és Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatárforgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság (ZSR) vonatpótló autóbuszt közlekedtet.

A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak: az utazás megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán, illetve a www.mav.hu vagy a www.mav-start.hu weboldalon tájékozódjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik