Belföld

Szijjártó is görögözött

Rákontrázott Kósa Lajosra Szíjjártó Péter, aki délután tovább erősítette a Magyarország és Görögország közötti párhuzamot: úgy vélte, az előző kormány is meghamisította a gazdasági adatokat, és hazánkban is eljön az igazság órája, csakúgy, mint Görögországban. A forint árfolyama tovább zuhant.

Szijjártó nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Kósa Lajos a Napi Gazdaság debreceni konferenciáján azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsőd elkerülése. Hozzátette: “szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét”.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. “Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá” – tette hozzá. Büszke volt arra, hogy az államcsődtől csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt – mondta, majd hozzáfűzte: “ebből a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak”.

A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök.

Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll. A kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése – közölte.

Szijjártó Péter nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette tényfeltáró bizottság által nyilvánosságra hozandó számok következtében ki kell tolni az adócsökkentést.

Szíjártó nyilatkozata kemény pofon adott a forintnak: pénteken két óra előtt néhány perccel 287,78-288,08 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon a reggeli 280 forintos árfolyam után. A tőzsdeindex is zuhant: az OTP papírjait 4910 forintért adják és veszik, ami csaknem 10 százalékos zuhanást jelent; a BUX több mint 3 százalékkal esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik