Belföld

Kilenc és fél méteren tetőzhet a Tisza

Még csak az első árhullám ért ide, de már 876 centiméter a vízállás.

Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) műszaki igazgató-helyettese pénteken.

A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A vízszintemelkedések üteme a következő két napban 1-2, majd ezt követően 4-12 centiméter között mozog óránként – mondta Horváth Béla.

Tájékoztatása szerint a péntek reggeli adatok alapján a Tisza Tokajnál már áradt, Szolnoknál 876 centiméter mutatott a vízmérce, de ez a tetőzés körüli állapot még az előző árhullám következménye.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében helyenként 5-20 milliméter eső esett, amely tartóssá teszi a felső szakaszok árhullámát. A Hármas-Körös, a Körösök és a Tisza áradásával szinkronban szintén folyamatosan árad.

A Zagyva és a Tisza töltésein egyaránt védekezési munkálatok folynak. Nyúlgátakat építenek, erősítenek, védekeznek a hullámverés ellen, megállítják a szivárgásokat, és megvédik a magassági hiányos részeket. A védekezési munkákban az elmúlt 24 órában összesen 1208 ember vett részt, ebből 190 közmunkás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik