Belföld

Csepelen rendeznénk az olimpiát

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön tárgyalja a 2020-as olimpia "master plan"-jét, ami a tervezés alapját képezi a több mint 3800 milliárd forintba kerülő 2020-as budapesti olimpiának - írja a Napi Gazdaság és a Népszabadság a csütörtöki számában.

Népszabadság az előterjesztésre hivatkozva azt írja, hogy a közeledési infrastruktúra fejlesztésére 2400 milliárd forintra lesz szükség. Az olimpiai sportlétesítmények, a média- és olimpiai falu felépítése 600 milliárd forintba kerülne. A tanulmány szerint az olimpiai központ helyszíne Észak-Csepelen lenne.

A teljes költségvetésből mintegy 380 milliárd forintot magánbefektetők finanszírozhatnának, de a többit, a költségvetés 90 százalékát adóforintokból kellene biztosítani. A Napi Gazdaság megjegyzi, hogy 2013 után Magyarország – különösen a központi régió fejlettségi szintje miatt – nem számíthat európai uniós forrásokra.

“A tanulmány megpróbálkozik egy költség-haszon elemzéssel is, ám minimális gazdasági hasznot tudtak csak kimutatni…” – olvasható a Napi Gazdaságban. A 3800 milliárd forintos beruházás hosszabb távon plusz 0,1 százalékos GDP-növekedéssel járna a 2015-2019 közötti időszakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik