Belföld

11 családot telepítenek ki a Római-partról

Elkezdik kiépíteni a védvonalakat.

Megkezdődött a védekezés a Római-parton, a Duna ugyanis várhatóan 800 centiméter felett tetőzik hétfőn ezen a szakaszon. A Nánási út-Királyok útja vonalán a hétvégére kiépítik a védvonalakat, és a veszélyeztetett családokat is kitelepítik. Az óbudai önkormányzat védelmi bizottságának csütörtöki ülésén elhangzott: az árvíz miatt várhatóan 11 családnak kell elhagynia az otthonát. Ebből 5 családot az önkormányzat helyez el, a másik 6 várhatóan gondoskodni tud átmeneti szállásról.

Az országos vízjelző szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a Duna Budapestnél jelenleg 550 centiméteren áll, az elmúlt 24 óra alatt 79 centimétert emelkedett. Ez azt is jelenti, hogy az alsó rakpartokat valószínűleg nemsokára lezárják.

Az elsőfokú készültséget a fővárosban akkor rendelik el, ha a Duna eléri a 620 centimétert. Az előrejelzések szerint ez akár már pénteken megtörténhet. Egyelőre úgy tűnik, hogy a következő napokban, a jövő hét elején vagy közepén meghaladhatja a III. fokú készültséget jelentő 800 centimétert is. Az is elképzelhető, hogy a vízállás megközelítheti a Dunán a fővárosnál valaha mért legmagasabb, azaz 860 centiméteres vízállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik