Belföld

Nem szimpátiaszavazás dönt az elnökről

A Fidesz-frakció június 28-án dönt arról, hogy kit jelöl köztársasági elnöknek és az előtt egy héttel Lázár János frakcióvezető gyűjti össze a Fidesz-KDNP képviselők véleményét - írja a Népszabadság.

Ezúttal nem kérdőíves szimpátiaszavazással dönti el a Fidesz, hogy ki legyen a köztársaságielnök-jelöltje – írja a Népszabadság.

A lap szerint most azért nem vetik be az öt évvel ezelőtti módszert, mert a pártszövetség nem akarja, hogy Sólyom László államfő újabb ötéves ciklust töltsön el a legfőbb közjogi méltóság posztján, márpedig a kérdőíves nemzeti konzultáció jó eséllyel őt hozná ki az első helyen.

Az újság úgy tudja: Orbán Viktor miniszterelnök így végül Lázár Jánost bízta meg azzal, hogy gyűjtse össze a képviselőcsoport tagjaitól jelöltjeiket, s majd e névsor alapján döntenek jelöltjükről a június 28-i frakcióülésen.

Emellett a Sólyom for president kampány keretében számos közéleti személyiség hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy úgy látják, nincs jobb jelölt a jelenlegi köztársasági elnöknél.

Kuslits Béla az akció egyik képviselője és online koordinátora azt mondta az FN.hu-nak: “Nem gondoljuk: kizárt, hogy a Fidesz újraválassza Sólyom Lászlót, de mivel hirdetik, hogy meg akarják hallgatni az emberek véleményét, nem mehetnek el egy jelentősebb civil akció mellett. Tehát, ha nem választják újra, alaposan meg kell indokolniuk, mi az oka; de szerintünk ezt nem lehet alaposan megindokolni a jelenlegi helyzetben.”

A lap emlékeztet arra, hogy a Magyar Szocialista Párt szombaton dönt arról, hogy állítson-e jelöltet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik