Belföld

Lassan, de biztosan haladunk a nyárba

Nagyobb esőzésre már csak pénteken kell számítani, egyébként egyre kevesebb lesz a felhő az ország felett.

Szerdán délután a keleti megyékben időnként felszakadozik a felhőzet, másutt többnyire borult idő valószínű. A Dunántúlon további esőzés várható, de már egyre kisebb mennyiségben. A Duna-Tisza-közén és keleti megyékben szórványos záporok alakulnak ki, amelyeket egy-egy helyen zivatar is kísérhet. A Dunántúlon és a középső országrészben az északnyugati, a Tiszántúlon pedig a délies szél gyakran megélénkül. A magasabban fekvő részeken és a Balaton térségében erős lökésekre is számítani kell. A hőmérséklet csúcsértéke a tartósan csapadékos dunántúli területeken mindössze 11 és 14 fok között alakul, másutt 14, 19 fok várható a legmelegebb órákban.

Az esti óráktól a középső és a keleti országrészben többször elvékonyodik, felszakadozik, majd a csütörtökre virradó éjszaka második felében ott is újból erősen megnövekszik a felhőzet. Ezzel szemben a Dunántúlon általában mindvégig erősen felhős vagy borult lesz az ég. Egyre kevesebb helyen, a nyugati megyékre korlátozódva várható eső, záporeső. A szél éjszakára mindenütt mérséklődik, ezért több helyen párássá válik a levegő, főként az átmenetileg kevésbé felhős részeken sűrű ködfoltok is kialakulhatnak. Az OMSZ éjfélig citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerda éjfélig.

Csütörtökön hajnalra a hőmérséklet 10 fok körüli értékekre csökken. Délután az ország nagy részén felszakadozik kissé a felhőzet, melynek zárt jellege továbbra is a nyugati-délnyugati megyékben lesz a jellemző és csak lassan szűnik meg a csapadékhullás. Másutt csak elszórtan alakulhat ki záporeső. Az északi-északnyugati szél jobbára gyenge marad. A hőmérséklet csúcsértéke a borongós nyugati megyékben 15 és 18 fok között alakul, másutt 20 fok köré emelkedik.

Megnyugszik időjárásunk a következőkben. Pénteken még visszahajolhat térségünk fölé a ciklon egy csapadékzónája, majd szombattól kezdődően egyre kevesebb felhő, egyre több napsütés várható. A hőmérséklet napról-napra emelkedik, beköszönt a kellemes, nyári időjárás. A folytatás meleg nyárí időt ígér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik