Belföld

Átalakulhat a parkolási díjbeszedési rendszer

Támogatás az önkormányzatoknak: a magáncégeket kizárhatják a közterületi parkolási díjbeszedésből.

Keddena házszabálytól eltérés esetén szavazhat az Országgyűlés a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról.

A fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos által benyújtott, kétharmados többséggel módosítható önkormányzati törvény rögzítené, hogy a közterületeken a lakosság számára közúti járművel történő várakozás biztosítása a helyi önkormányzatok által kötelezően ellátandó közszolgáltatási feladat. Egy támogatott módosító indítvány alapján rendelkezne törvény arról is, hogy csak az önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonában lévő cég lvégezheti a parkolási díjbeszedést.

A közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a közúti közlekedésről szóló törvény, valamint a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény a 95-ös ólmozatlan benzin átlagárához kötné az egy órára vonatkozó várakozási díjat. Az MTI számítása szerint ez idén maximum 544 forint lenne. A szöveg rögzíti azt is: a várakozási díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik