Belföld

Küszöbön az elszámoltatás: sorra jönnek létre az albizottságok

Az MSZP addig nem delegál tagokat, amíg ki nem derül: szabályosan működnek-e a testületek.

Péntekig féltucat albizottság jött létre az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenységének vizsgálatára az állandó parlamenti bizottságokon belül. Az MSZP ezekbe a testületekbe addig nem delegál tagokat, amíg nem tisztázódik számukra, a házszabálynak megfelelően működnek-e.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a parlament alakuló ülését előkészítő megbeszéléseken indítványozta, hogy minden állandó bizottság a létrejötte után belátható időn belül tűzze napirendre az elszámoltatás, a korrupcióellenes küzdelem kérdését. Az MTI-nek adott korábbi interjújában azt mondta, az országgyűlési bizottságoknak helyzetfeltáró és tisztázó munkát kell végezniük: az elszámoltatás és a korrupcióellenes küzdelem jegyében a saját területükön témánként végig kell venniük az elmúlt évek ügyeit.

A 19 állandó bizottság közül eddig hat hozta létre az elmúlt nyolc évet, annak kormányzati intézkedéseit, vagy visszaéléseit vizsgáló albizottságát: az emberi jogi, a honvédelmi, a mezőgazdasági, a sport, az oktatási és a kulturális bizottság. A parlamenti honlap adatai szerint van, ahol már tagokat is delegáltak pártok, igaz, egyelőre csak a Fidesz, illetve a Jobbik és az LMP.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója szerint bár a kormányoldal albizottságnak nevezi a létrehozott testületeket, azok valójában vizsgálóbizottságok, ezeket azonban az Országgyűlés hozhatja létre meghatározott célra és időre. Az MSZP-s politikus kifejtette: nem a bizottságok tevékenysége ellen szólaltak fel, hanem azok házszabályszerű működését kérik. Emlékeztetett arra, hogy az alkotmányügyi bizottságtól kértek állásfoglalást az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik